Αποχώρηση Βρετανίας από την προετοιμασία του ρωσικού G8

18:32 2/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η Βρετανία αποσύρθηκε από τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες για τη σύνοδο του G8 που πρόκειται να διεξαχθεί στο Σότσι της Ρωσίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη ρωσική στρατιωτική κινητοποίηση στην Κριμαία.

Η απόφαση ανακοινώθηκε από το Φόρεϊν Όφις ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ έφτανε στο Κίεβο για συνομιλίες με τη νέα ουκρανική ηγεσία. Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας δήλωσε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας έχουν παραβιαστεί και πως αυτός δεν είναι τρόπος να διεξάγονται

οι διεθνείς υποθέσεις. Τόνισε πως είναι σημαντικό όλοι να κάνουν ό,τι μπορούν για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Σύμφωνα με Βρετανούς αναλυτές, ο κ. Χέιγκ ζητά από τους νέους ηγέτες της Ουκρανίας να μην κάνουν κάτι που θα προκαλέσει τη Ρωσία και θα της δώσει την αφορμή για περαιτέρω στρατιωτική δράση.

Πολιτικοί και σχολιαστές στο Λονδίνο, όπως ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών σερ Μάλκολμ Ρίφκιντ, εκτιμούν πως η κατάσταση στην Ουκρανία αποτελεί την πιο σοβαρή κρίση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Το Σάββατο ο πολιτικός διευθυντής του Φόρεϊν Όφις μετέφερε στον Ρώσο πρέσβη στη βρετανική πρωτεύουσα τη βαθιά ανησυχία του Λονδίνου για τις εξελίξεις. Σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ρώσο ομόλογό του, εξάλλου, ο κ. Χέιγκ κατέστησε σαφές ότι η Βρετανία είναι υπέρ συνομιλιών στη βάση της Συμφωνίας της Βουδαπέστης, που υπογράφηκε το 1994 μεταξύ Ουκρανία, Ρωσίας, ΗΠΑ και Βρετανίας παρέχοντας εγγυήσεις προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα