Η Ρωσία απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, δηλώνει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

19:17 2/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η Ρωσία απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη και πρέπει να σταματήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες και απειλές εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε την Κυριακή ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

“Θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη και για τις σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ

και της Ρωσίας” πρόσθεσε ο Ράσμουσεν, ο οποίος έκανε αυτές τις δηλώσεις πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των πρεσβευτών των 28 χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχία με θέμα την ουκρανική κρίση.

“Αυτό που κάνει τώρα η Ρωσία στην Ουκρανία είναι ότι παραβιάζει τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Απειλεί την ειρήνη και ασφάλεια της Ευρώπης” υπογράμμισε ο Ράσμουσεν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας κάλεσε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και όλες τις πλευρές να συνεχίσουν όλες τις προσπάθειες για να απομακρυνθεί αυτή η επικίνδυνη κατάσταση.
Η Ουκρανία “βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής” μετά την “κήρυξη του πολέμου” εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ.

“Βρισκόμαστε σε κόκκινο συναγερμό. Δεν πρόκειται για μία απειλή, πρόκειται πραγματικά για την κήρυξη του πολέμου εναντίον της χώρας μου” τόνισε. “Καλούμε τον πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις και τις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας”, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργκάλο συντόμευσε την επίσκεψή του στο Ιράν προκειμένου να συμμετάσχει σε μια σύνοδο με τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρίση στην Ουκρανία, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο μια ισπανική διπλωματική πηγή στην Τεχεράνη.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον συνεκάλεσε για αύριο ένα έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ουκρανία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή μιας ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης.

Η Ιαπωνία, χώρα μέλος της ομάδας των G8, απηύθυνε έκκληση για σεβασμό “της εδαφικής ακεραιότητας” στην κρίση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία, μια χώρα που βρίσκεται υπό την απειλή μιας ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του χθες προς την Τζακάρτα όπου θα συμμετάσχει σε ένα συνέδριο για την Παλαιστίνη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα “κάλεσε σθεναρά όλες τις πλευρές” που εμπλέκονται σε αυτήν την κρίση να σεβαστούν “το κράτος δικαίου και την εδαφική ακεραιότητα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα