Κεντρική Τράπεζα: Δεν εντοπίσθηκε κάμερα σε χώρο εντός των γραφείων

16:07 24/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συνολικά ογδόντα κάμερες εντός και εκτός του κτηρίου της Κεντρικής Τράπεζας εντόπισε το κλιμάκιο του Γραφείου του Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, το οποίο διεξήγαγε σχετικό έλεγχο στο πλαίσιο αυτεπάγγελτου διοικητικού ελέγχου στο κτήριο για διερεύνηση πληροφοριών και δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για απουσία σχετικής ενημέρωσης του προσωπικού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων «δεν εντοπίσθηκε η ύπαρξη οποιασδήποτε κάμερας εγκατεστημένη

σε χώρο εντός των γραφείων των υπαλλήλων της Τράπεζας».

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Γραφείο του Επιτρόπου, η ΚΤ υπέβαλε στις 17/10/2007 γνωστοποίηση σύμφωνα με το Νόμο για την εγκατάσταση και τη λειτουργία καμερών στο κτήριο της, η οποία αντικαταστάθηκε με νέα στις 12/1/2009 και αφορούσε την εγκατάσταση 100 (εκατόν) καμερών με σκοπό «την προστασία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και την καταστολή, αναγνώριση και διερεύνηση τυχόν ανάρμοστων, πειθαρχικών και εγκληματικών ενεργειών εις βάρος της».

Το Γραφείο του Επιτρόπου αναφέρει ότι κατά τον έλεγχο που διεξήχθη εντοπίστηκαν εγκατεστημένες 80 κάμερες, εντός και εκτός του κτηρίου από τις οποίες τέσσερις είχαν τοποθετηθεί πρόσφατα ως ακολούθως «μια στον πρώτο, μια στο δεύτερο, μια στον τρίτο και μια στον τέταρτο όροφο, οι οποίες εστίαζαν αποκλειστικά στην είσοδο των ανελκυστήρων σε κάθε όροφο αντίστοιχα, και δεν λάμβαναν καθόλου εικόνες από τους διαδρόμους».

Δύο κάμερες εστίαζαν στο χώρο των ταμείων που βρίσκεται στο ισόγειο του κτηρίου ενώ οι υπόλοιπες κάμερες λάμβαναν εικόνες από εισόδους, εξόδους, και χώρους υψίστης ασφαλείας και εξωτερικούς χώρους περιμετρικά του κτηρίου.

Το Γραφείο του Επιτρόπου ξεκαθαρίζει ότι κατά τον έλεγχο δεν εντοπίσθηκε η ύπαρξη οποιασδήποτε κάμερας εγκατεστημένη σε χώρο εντός των γραφείων των υπαλλήλων της Τράπεζας, σημειώνει ωστόσο όσον αφορά το θέμα της ενημέρωσης του προσωπικού πως παρά το ότι σχετικό έγγραφο ημερομηνίας 24/3/2008 είναι αναρτημένο στο εσωτερικό δίκτυο (intranet) της ΚT, παρατηρήθηκε ότι για την πρόσφατη τοποθέτηση τεσσάρων καμερών δεν υπήρξε νέα ενημέρωση του προσωπικού όπως αρκετοί υπάλληλοι ανάφεραν προφορικά στους λειτουργούς του Γραφείου.

Επ’ αυτού το Γραφείο του Επιτρόπου σημειώνει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις επιβάλλεται η ενημέρωση του προσωπικού για οποιαδήποτε μεταγενέστερη τοποθέτηση καμερών, υποδεικνύοντας πως αν αυτό γινόταν, το όλο θέμα θα μπορούσε να μην είχε προκύψει.

Κατά τον έλεγχο το κλιμάκιο του Γραφείου του Επιτρόπου διαπίστωσε επίσης μη επαρκή προειδοποιητική σήμανση στο κτήριο για την ύπαρξη του Κ.Κ.Β.Π. και ότι οι λίγες πινακίδες που αναρτήθηκαν δεν είναι εύκολα ευδιάκριτες από τους διερχόμενους.

Ως αποτέλεσμα του ελέγχου το Γραφείο του Επιτρόπου προβαίνει σε συστάσεις προς την Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες αφορούν την τοποθέτηση ευδιάκριτων προειδοποιητικών πινακίδων για την ύπαρξη Κ.Κ.Β.Π. πριν από την έλευση σε χώρο ελεγχόμενο από το Κ.Κ.Β.Π., όπως προβλέπεται από την Οδηγία που έχει εκδώσει ο Επίτροπος για την Επεξεργασία Προσωπικών Δεδομένων στον Τομέα των Εργασιακών Σχέσεων και την Οδηγία για τη Βιντεοπαρακολούθηση που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Γραφείου του.

Ο Επίτροπος επαναλαμβάνει παράλληλα τη θέση του ότι σε καμία περίπτωση είναι δυνατή ή χρησιμοποίηση Κ.Κ.Β.Π. για παρακολούθηση της απόδοσης των υπαλλήλων κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα