Καταστροφική για την Κύπρο η ένταξη σε Μηχανισμό Στήριξης, υποστηρίζει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

15:07 5/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Θα ήταν καταστροφικό για την Κύπρο εάν μπει σε Μηχανισμό Στήριξης, είπε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης και πρόσθεσε ότι ”είναι απόλυτα στο χέρι μας να αποφύγουμε αυτή την πορεία”.

Εξέφρασε, παράλληλα, αισιοδοξία ότι η Κύπρος θα καταφέρει να πείσει τις αγορές και υπογράμμισε

ότι θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να πείσουν τις αγορές.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση του με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας χαιρέτισε την συναίνεση που, όπως είπε, ”επιτέλους επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων σχετικά με τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης στο τόπο μας”.

”Αυτό είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Αναγνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό την δυσκολία που τα δημοσιονομικά μας ελλείμματα δημιουργούν στο τόπο. Εδώ και πέρα από έξι μήνες έχουμε αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές και αντιμετωπίζουμε ένα φοβερό πρόβλημα στο ότι η αξιοπιστία της χώρας μας διακυβεύεται και είναι γι΄ αυτό το λόγο που η συναίνεση που επιτεύχθηκε την περασμένη Παρασκευή είναι κάτι πολύ – πολύ θετικό για τον τόπο”, πρόσθεσε.

Αυτά τα μέτρα, συνέχισε, δεν αντικατοπτρίζονται στον προϋπολογισμό για το 2012, ο οποίος είχε ετοιμαστεί και συζητήθηκε σήμερα.

”Ομως αναμένω και πιστεύω ότι όλοι το κατανοούμε πλέον ότι με βάση τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν πλήρως. Απ’ εκεί πέρα θα πρέπει να παρακολουθούμε πολύ στενά τις αντιδράσεις των αγορών για να δούμε αν με αυτά τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί και με την υλοποίηση τους καταφέρουμε σαν τόπος να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας. Καθοριστικός παράγοντας για το κατά πόσο θα καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των διεθνή αγορών με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα είναι η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα η οποία θα επιδειχθεί από όλους, συμπεριλαμβανομένων και των κοινωνικών εταίρων”, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν είναι αρκετά τα μέτρα που συμφωνήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε ήταν πολύ σημαντική και είναι ένα πολύ θετικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

”Από το Μάη του 2011, δυστυχώς δεν είμαστε πλέον μέσα στις αγορές. Εχουμε χάσει την αξιοπιστία μας σαν κράτος. Είμαστε έρμαιο των αγορών αυτή την στιγμή και επειδή ακριβώς έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας σαν κράτος και είμαστε αυτή την στιγμή είτε το θέλουμε είτε όχι έρμαιο των αγορών, σημασία έχει να πείσουμε τους διεθνείς επενδυτές και να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας. Δεν μπορούμε αυτή την στιγμή από μόνοι μας να αξιολογήσουμε με απόλυτη βεβαιότητα αυτή την επιτυχία αυτών των μέτρων ή όχι. Είναι γι΄ αυτό το λόγο που είναι σημαντικό να δείξουμε υπευθυνότητα και σοβαρότητα απ’ όλους. Όπως επιτεύχθηκε συναίνεση από όλα τα πολιτικά κόμματα στη σύσκεψη στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι πολύ σημαντικό για την εικόνα του τόπου μας στο εξωτερικό, οι κοινωνικοί εταίροι, επίσης, να δείξουν

Keywords
Τυχαία Θέματα