Έτοιμη για δυναμικά μέτρα η ΔΕΟΚ

13:11 5/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Για δυναμικές πορείες διαμαρτυρίας και άλλα μαχητικά μέτρα με στόχο να πεισθούν Κυβέρνηση και κόμματα να ακούσουν τις θέσεις και αντιπροτάσεις του εργατικού κινήματος για το πακέτο μέτρων που αποφάσισαν στο Προεδρικό, είναι έτοιμη η Δημοκρατική Εργατική Ομοσπονδία Κύπρου (ΔΕΟΚ), σύμφωνα με τον Γενικό της Γραμματέα Διομήδη Διομήδους.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Διομήδους εξέφρασε την διαφωνία της ΔΕΟΚ, ”με την

νέα προσέγγιση λήψης αποφάσεων από Κυβέρνηση και κόμματα σε βάρος και ερήμην των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος”.

Κυβέρνηση και κόμματα, είπε, συμφώνησαν σκληρά μέτρα σε βάρος και ερήμην της εργατικής τάξης

Ως σκληρή και ισοπεδωτική καταιγίδα νέων μέτρων σε βάρος των εισοδημάτων και του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων ειδικότερα χαμηλόμισθων, των άνεργων, χαμηλοσυνταξιούχων και των ευάλωτων ομάδων χαρακτήρισε το πακέτο που συμφώνησαν την Παρασκευή στο Προεδρικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι αρχηγοί των κομμάτων.

Για σχεδόν δύο χρόνια, σημείωσε, παρακολουθούσαμε την Κυβερνητική αστοχία, ολιγωρία και λανθασμένους χειρισμούς να οδηγούν την οικονομία του τόπου στο ναδίρ και στα πρόθυρα της χρεοκοπίας με ορατή την ένταξη στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, επικρατούσε σκληρή και άγονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης που δυστυχώς συνέβαλε στην τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η οικονομία του τόπου με τις αρνητικές συνέπειες της ψηλής ανεργίας και άλλων μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται ήδη.

Η σύσκεψη του Προεδρικού, ανέφερε ο κ. Διομήδους, μπορεί να αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα συνεννόησης και συναίνεσης των κομμάτων για από κοινού αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης της οικονομίας, αλλά δυστυχώς αποτέλεσε μια απρόκλητη περιφρόνηση και περιθωριοποίηση του εργατικού κινήματος και κατάργησης του ιερού δικαιώματος των εργαζομένων για συλλογικές διαπραγματεύσεις των όρων και συνθηκών απασχόλησης τους.

Είπε πως η ΔΕΟΚ δεν διαφώνησε με την ανάγκη λήψης και νέων μέτρων για εξυγίανση της οικονομίας μας κι αυτό άλλωστε μετέφερε στον Υπουργό Οικονομικών και στα κόμματα που συνάντησε τις τελευταίες μέρες (ΔΗΣΥ, ΕΥΡΩΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ και ΑΚΕΛ).

Διαφωνούμε όμως, πρόσθεσε, με τα ημίμετρα και γενικόλογες αναφορές για πάταξη της φοροδιαφυγής.

”Διαφωνούμε με την ισοπεδωτική παγοποίηση μισθών και ΑΤΑ στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Άλλο ο μισθός καθαρίστριας/καθαριστή, κλητήρα, εργάτη/εργάτριας με χαμηλές κλίμακες και άλλο ο μισθός ανώτερου προσωπικού, Τμηματάρχη, Διευθυντή κλπ”, είπε.

Διαφωνούμε, συνέχισε, με την επώδυνη αύξηση του ΦΠΑ από 15% σε 17% χωρίς αντισταθμιστικά κοινωνικά μέτρα για χαμηλόμισθους, άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες και λήπτες δημόσιου βοηθήματος.

Η ΔΕΟΚ, πρόσθεσε διαφωνεί με την συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας και την οριζόντια καθολική μείωση των κοινωνικών παροχών καθώς και με την παραπομπή της αυξημένης συνεισφοράς του συσσωρευμένου

Keywords
Τυχαία Θέματα