Κατάργηση Σχολικών Εφορειών στις Κοινότητες εξετάζει η Επ. Ελέγχου

16:32 15/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κατάργηση των σχολικών εφορειών στις κοινότητες, εξετάζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, η οποία κατά τη συζήτηση της έκθεσης της Γενικού Ελεγκτού για το Υπουργείο Παιδείας για το 2010 εντόπισε σπατάλες στις απαλλοτριώσεις για την ανέγερση σχολείων και διαπίστωσε ότι οι κατά Υπουργείο τεχνικές υπηρεσίες πρέπει να καταργηθούν και να ενταχθούν στο Τμήμα

Δημοσίων Εργων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γεώργιο Γεωργίου.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας εξέφρασε έντονη ανησυχία για το τεράστιο λειτουργικό κόστος που αναμένεται να έχει το Μέγαρο Πολιτισμού και ζητά επανεξέταση σχεδιασμών.

Στις δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο κ. Γεωργίου είπε πως κατά τη συζήτηση της έκθεσης εστίασαν την προσοχή τους σε βασικά διαχρονικά προβλήματα και αδυναμίες που παρουσιάζονται στη λειτουργία του Υπουργείου Παιδείας με πρώτο θέμα είναι τις απαλλοτριώσεις ιδιωτικής γης για την ανέγερση σχολικών κτιρίων.

«Πολλά από τα τεμάχια γης τα οποία καθορίστηκαν για την ανέγερση σχολείων παραμένουν για σειρά ετών αναξιοποίητα από το κράτος, παραβιάζοντας έτσι την προθεσμία των τριών ετών που καθορίζεται στο άρθρο 23 του Συντάγματος, με αποτέλεσμα είτε την επιστροφή των τεμαχίων αυτών στους ιδιοκτήτες τους είτε την εκ νέου απαλλοτρίωση, που συνεπάγεται την καταβολή επιπρόσθετων αποζημιώσεων από το κράτος», είπε ο κ. Γεωργίου, προσθέτοντας ότι η παραμονή του χώρου ως δεσμευμένου σε τοπικό σχέδιο για τη δημιουργία σχολείου χωρίς να δημοσιευτεί η σχετική απαλλοτρίωση, συνιστά ολοκληρωτικό περιορισμό που προσκρούει στις πρόνοιες του άρθρου 23 του Συντάγματος.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των σχολικών εφορειών, ιδιαίτερα, των κοινοτήτων ο κ. Γεωργίου είπε ότι επιβάλλεται η θεσμική αναθεώρηση της λειτουργίας τους.

«Εισηγούμαστε την κατάργηση των σχολικών εφορειών και την ανάληψη της λειτουργίας τους από τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια, τα οποία εκλέγονται στις οικείες αυτοδιοικητικές εκλογές, ανέφερε προσθέτοντας ότι παρατηρούνται με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, σοβαρότατα προβλήματα κακοδιαχείρισης, σπατάλης, μη χρηστής διοίκησης και επικρατεί κατά τα τελευταία δέκα χρόνια χάος, όπως διαπιστώνεται στις ετήσιες εκθέσεις τις ελεγκτικής υπηρεσίας.

Ο κ. Γεωργίου είπε ακόμα πως ως κράτος, ως πολιτεία «θα πρέπει να μας απασχολήσει η υπόσταση των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας εάν αυτές οι τεχνικές υπηρεσίες θα παραμείνουν ως έχουν με παράλληλη ενίσχυση τους ή αν θα πρέπει να καταργηθούν και να ενταχθούν στο τμήμα δημοσίων έργων το οποίο είναι επιφορτισμένο να αναλαμβάνει τεχνικές υπηρεσίες και άλλες υπηρεσίες τεχνικών θεμάτων που απασχολούν το σύνολο της λειτουργίας των Υπουργείων του κράτους.

Οι υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου της Δημοκρατίας αναφέρει ότι το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες και δεν διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία, τους κανονισμούς και τις διαδικασίες και δεν βοηθά στην ομαλή αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία

Keywords
Τυχαία Θέματα