Καταγραφή στα κατεχόμενα και εποικισμός (άποψη)

10:05 12/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Το κατοχικό καθεστώς διεξήγαγε καταγραφή πληθυσμού στα κατεχόμενα, την οποία τα ΗΕ, συνεπικουρούντος προφανώς και του κ. Alexander Downer, θεωρούν ως έγκυρη. Από τη δική μας πλευρά δεν υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και ο σχολιασμός ήταν περιορισμένος. Από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για την απογραφή ο πληθυσμός των κατεχομένων παρουσιάζεται ως 295.000 και τα υποστατικά που επισκέφθηκαν οι απογραφείς ήσαν 100.000.

Μελετώντας

τον Κυπριακό τύπο από εδώ στις ΗΠΑ εντύπωση μου έκανε η δήλωση του προέδρου Χριστόφια η οποία παρουσιάζεται ως ακολούθως. «Το θέμα αυτό πρέπει να συζητηθεί με βάση τα διεθνή δεδομένα και τους διεθνείς όρους. Άρα ναι, θα τεθούν στοιχεία στο τραπέζι, αλλά η αναλογία πληθυσμού 4:1 για εμάς είναι πολύ σημαντικό θέμα εκ των ουκ άνευ». Τώρα τι θέλει να πει με αυτή τη Πυθιακή δήλωση είναι δύσκολο να ερμηνευθεί. Θα προσπαθήσω όμως ίσως βγάλουμε μερικά συμπεράσματα.

Κατ’ αρχήν ο κ. Χριστόφιας φαίνεται πως αποδέχεται την εγκυρότητα της απογραφής, αλλά αυτά «τα διεθνή δεδομένα και οι διεθνείς όροι» που αναφέρει μου προκαλούν σύγχυση. Δεν μιλά καθαρά και να πει πως εδώ υπάρχει ένα παράνομο καθεστώς στο οποίο έγινε εποικισμός, που αποτελεί διεθνές έγκλημα πολέμου, αλλά μιλά για τα στοιχεία που θα τεθούν στο τραπέζι και όπως αντιλαμβάνομαι θα τα συζητήσει. Το σημαντικό όμως είναι πως τα αποτελέσματα της απογραφής φαίνεται να τον ικανοποιούν, αφού ο πληθυσμός παρουσιάζεται να είναι μόνο 295.000, γι’ αυτό και αναφέρει την αναλογία 4 προς 1. Ο πληθυσμός των Τ/κ, όπως όλοι παραδέχονται, δεν υπερβαίνει τις 100.000. Άρα εδώ έχουμε ένα εποικισμό σχεδόν διακοσίων χιλιάδων. Μήπως αυτό σας λέγει κάτι αγαπητοί μου; Εμένα μου λέγει πως ήδη ο πρόεδρος μας χαίρεται που οι έποικοι είναι μόνο τόσοι και όχι περισσότεροι. Αλλά που πάει η αποδοχή του για παραμονή μόνο 50.000 προτού καν αρχίσουν οι συνομιλίες και οι διαπραγματεύσεις; Μα αυτό είναι πια παλιά ιστορία! Τώρα χαιρόμαστε που η απογραφή του αδελφού Έρογλου βρήκε τους έποικους μόνο 195.000 και θα το συζητήσουμε.

Όμως τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Το άλλο στοιχείο που δόθηκε στη δημοσιότητα για την απογραφή είναι πως οι απογραφείς επισκέφθηκαν 100.000 οικίες! Τώρα να πιστέψω πως σε κάθε οικία στα κατεχόμενα κατοικούν κατά μέσο όρο μόνο 3 άτομα, όταν κάθε γιουρούκης έποικος έχει από 5-10 παιδιά; Κάποιο λάκκο λοιπόν, έχει η φάβα. Οι δικές μου εκτιμήσεις, με ένα μετριοπαθή αριθμό 5 κατοίκων σε κάθε οικία κατά μέσο όρο, λένε πως ο πληθυσμός των κατεχομένων θα πρέπει να ανέρχεται σε μισό εκατομμύριο. Εδώ είναι που πρέπει να μας πιάνουν τα σύγκρυα όλους αλλά κυρίως τον πρόεδρο μας που θα συζητήσει τα στοιχεία τα οποία θα τεθούν στο τραπέζι, αφού δεν είχε την προνοητικότητα το 2008 να πει πως ο εποικισμός δεν γίνεται αποδεκτός και να το συζητήσει μαζί με όλα τα άλλα «στη βάση διεθνών δεδομένων» στην ώρα του, όπως είπε στη τελευταία του δήλωση!!!

Οδυσσέας Αγγελίδης,

Λάρνακας Λαπήθου

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου με την ΕΔΕΚ.

Οδός  Γεω

Keywords
Τυχαία Θέματα