Καταδίκη της Γιούλια Τιμοσένκο σε 7ετή κάθειρξη

10:05 12/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

ENTONEΣ επιθέσεις δέχθηκε χθες η Ουκρανία τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τη Ρωσία μετά την καταδίκη της πρώην πρωθυπουργού της χώρας Γιούλια Τιμοσένκο. Η πρώην πρωθυπουργός καταδικάστηκε χθες σε επτά χρόνια κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας στην υπογραφή της συμφωνίας για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία και στην καταβολή αποζημίωσης ύψους 187 εκατ. δολαρίων στην ουκρανική εταιρία Ukrnafta για απώλεια εσόδων.

Παράλληλα της απαγορεύτηκε

η άσκηση οποιασδήποτε πολιτικής δραστηριότητας για τα επόμενα τρία χρόνια, με την Τιμοσένκο να ανακοινώνει ότι θα ασκήσει έφεση αλλά και θα προσφύγει στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, εξέφρασε τη «βαθιά απογοήτευσή» της για τις εξελίξεις και τόνισε ότι η δίκη ήταν «μία διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έγιναν σεβαστοί οι διεθνείς κανόνες που εφαρμόζονται σε μία δίκαιη, διαφανή και ανεξάρτητη δίκη». Παράλληλα η Ε.Ε. απείλησε την Ουκρανία ότι μπορεί να υπάρξουν σοβαρές «επιπτώσεις» κυρίως σε ό,τι αφορά την «ολοκλήρωση» μιας διμερούς συμφωνίας.

Την ίδια ώρα η Ρωσία κατήγγειλε τον «προφανή αντιρωσικό» χαρακτήρα της δίκης της πρώην Ουκρανής πρωθυπουργού, με το ρωσικό Yπ. Εξωτερικών να αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «δεν μπορούμε παρά να υπογραμμίσουμε τον προφανή αντιρωσικό χαρακτήρα της υπόθεσης. Κατηγορώντας την κ. Τιμοσένκο για κατάχρηση εξουσίας στη σύναψη συμβολαίων παροχής φυσικού αερίου το 2009, το δικαστήριο του Πετσέρσκι αγνόησε το γεγονός ότι αυτές οι συμφωνίες ήταν απόλυτα σύμφωνες με τη ρωσική, την ουκρανική και τη διεθνή νομοθεσία».

Keywords
Τυχαία Θέματα