Διχάζει τις ευρωπαϊκές τράπεζες το ελληνικό «κούρεμα»

Η Dexia, η BNP Paribas και η Societe Generale αντιστέκονται στις πιέσεις των ρυθμιστικών αρχών να καταγράψουν μεγαλύτερες ζημίες από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν, εν μέσω κριτικής πως δεν έχουν απομειώσει επαρκώς την αξία των ομολόγων.

Η απόφασή τους μπορεί να σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες τράπεζες θα δεχτούν ισχυρότερο πλήγμα, εάν η Ελλάδα

χρεοκοπήσει ή οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγκάσουν τις τράπεζες να επωμιστούν μεγαλύτερες απώλειες ως μέρος της ελληνικής διάσωσης. Οι τρεις τράπεζες ανήκουν στους μεγαλύτερους ξένους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας.

Οι περισσότερες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των HSBC και Royal Bank of Scotland, έχουν μειώσει την αξία ελληνικών ομολόγων, σε ποσοστό που κατά περιπτώσεις φτάνει το 51%, ώστε να αντανακλά τις τιμές της αγοράς.

Περαιτέρω απομειώσεις της αξίας του ελληνικού κρατικού χρέους θα εντείνουν τις πιέσεις προς τις τράπεζες να αντλήσουν κεφάλαια, προκειμένου να συμμορφωθούν με τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας που ορίζει η Επιτροπή της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία. Εν τω μεταξύ, η κρίση του δημόσιου χρέους ωθεί προς τα κάτω τις τιμές των τραπεζικών μετοχών και αυξάνει το κόστος ασφάλισης των ομολόγων τους έναντι χρεοκοπίας.

Ο Ότμαρ Ίσινγκ, πρώην οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπολογίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται τουλάχιστον 50% «haircut» στο χρέος. Ο Πάτρικ Άρμστρονγκ, managing partner της Armstrong Investment στο Λονδίνο, η οποία διαχειρίζεται πάγια αξίας 345 εκατ. δολαρίων, τοποθετεί το «haircut» στο 40%. Και ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου «haircut» από το 21% που είχε συμφωνηθεί αρχικά, κάνοντας λόγο για «αλλαγές» που προέκυψαν μετά τη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ), που εδρεύει στο Παρίσι, καθώς και το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, πιέζουν τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές να αναγκάσουν τις τράπεζες να αποτιμήσουν τους τίτλους που διακρατούν σε τρέχουσες τιμές αγοράς.

Είναι πολύ σημαντικό οι τράπεζες «να είναι συνεπείς στην αποτίμηση της έκθεσής τους σε ξένο κρατικό χρέος» είπε ο Στίβεν Μέιτζορ, πρόεδρος της ΕΑΚΑΑ, σε ομιλία του στις 29 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη.

«Η έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά στην έκθεση σε στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου δημιούργησε μια κατάσταση αβεβαιότητας σχετικά με την οικονομική κατάσταση των τραπεζών. Η έλλειψη διαφάνειας από τις τράπεζες για τα ανοίγματά τους σε κρατικά ομόλογα και σχετικούς τίτλους εγείρει νέες υποψίες» σχολίασε σχετικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα