Κ. Κουρτελλάρης: Πλήγμα στον έντυπο Τύπο από την οικονομική κρίση

18:33 15/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο έντυπος Τύπος, όπως όλοι οι κλάδοι της οικονομίας έχει δεχθεί βαρύτατο πλήγμα από την παρατεταμένη παγκόσμια οικονομική κρίση, που αφήνει βαθειά τα σημάδια της και στην κυπριακή οικονομία, αναφέρει ο Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εκδοτών Εφημερίδων και Περιοδικών Κύπρου, Κύπρος Κουρτελλάρης σε γραπτή δήλωση που έδωσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, η οποία αυτεπάγγελτα εξέτασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συντάκτες.

Ο

κ. Κουρτελλάρης είπε στην Επιτροπή, σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση, ότι η ανεργία στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης δεν κτυπά μόνο τους δημοσιογράφους κι οι απολύσεις εργαζομένων δεν αγγίζουν μόνο τα ΜΜΕ και ειδικότερα εντός αυτών μόνο τους δημοσιογράφους, εκφράζοντας την απορία «πώς το κυπριακό κοινοβούλιο παρεμβαίνει, εξετάζει και συμβάλλει κατά τρόπο ουσιαστικό, και όχι μόνο θεωρητικό, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, που συρρικνώνονται οι μισθοί τους, και, πρωτίστως, οι χιλιάδες των ανέργων”.

Είπε ότι η Ενωση Συντακτών Κύπρου ορθά εγείρει θέμα για το φαινόμενο απολύσεων και δημοσιογράφων, και τις δυσκολίες επανένταξής τους στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό, σημειώνοντας τις ίδιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν όλοι οι κλάδοι, και τα ίδια προβλήματα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι, που ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης χάνουν τη δουλειά τους.

Ο κ. Κουρτελλάρης είπε πως ο έντυπος Τύπος βρίσκεται στην κατάσταση που είναι σήμερα ως αποτέλεσμα του έντονου και ολοένα και περισσότερο αυξανόμενου ανταγωνισμού που δέχεται από τον ηλεκτρονικό Τύπο, και εσχάτως από τον διαδικτυακό Τύπο και από τις επιπτώσεις της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, οι οποίες οδηγούν τις επιχειρήσεις και τον πληθυσμό σε αλλαγή των μέχρι σήμερα προτεραιοτήτων και συνηθειών τους.

Αποτέλεσμα και τούτο, ανέφερε, της βαθύτατης συρρίκνωσης των οικονομικών τους δυνατοτήτων,  που με τη σειρά τους οδήγησαν τον Τύπο στην απώλεια σημαντικών εσόδων από τη διαφήμιση και την κυκλοφορία που είναι τα αποκλειστικά έσοδα του Τύπου. Διερωτήθηκε “πώς η Βουλή ή/και ευρύτερα η οργανωμένη πολιτεία θα βοηθήσει στο να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συντάκτες, οι άλλοι εργαζόμενοι σε αυτόν και ευρύτερα ο Τύπος”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Κουρτελλάρης, κάθε χρόνο καταγράφεται πτώση της τάξης του 10% ετήσια στην κυκλοφορία, με εξαίρεση του 2011 που ήταν χαμηλότερη (γύρω στο 5%) και τούτο λόγω πολιτικής έντασης, κυρίως μετά το ατύχημα στο Μαρί. Τα περιοδικά την τελευταία τριετία έχουν χάσει πάνω από το 55% της κυκλοφορίας τους.

Σε ό,τι αφορά τη διαφήμιση,  o έντυπος Τύπος, είπε, καταμετρά φέτος, συγκριτικά με πέρσι, απώλειες της τάξης πέραν του 30%, ενώ σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα ήταν και οι απώλειες στα προηγούμενα χρόνια.

Βέβαια, διαχρονικά η πολιτεία όφειλε, και εξακολουθεί και σήμερα να οφείλει, συνέχισε, να στηρίζει τον Τύπο και τους λειτουργούς του στα πλαίσια, όμως, της ανταπόδοσης της πολιτείας και της κοινωνίας στον κοινωνικό ρόλο και αποστολή του Τύπου, και όχι κατά χ

Keywords
Τυχαία Θέματα