Όλες οι αλλαγές στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

Ο νέος κώδικας αποσκοπεί στην άρση των δυσλειτουργιών που οφείλονταν στην αδυναμία του παλαιού θεσμικού πλαισίου να παρακολουθήσει την εξέλιξη της τεχνολογίας και τις νέες μορφές συναλλαγών και οικονομικών σχέσεων. Η έννοια του «επιτηδευματία» αντικαθίσταται πλέον από εκείνη του «υπόχρεου απεικόνισης συναλλαγών»,ενώ η ανακρίβεια και ανεπάρκεια των βιβλίων και στοιχείων δεν αποτελούν πλέον λόγο απόρριψης τους με συνέπεια τον εξωλογιστικό προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης των επιχειρήσεων.

Τέλος, με εξαίρεση μια μεταβατική περίοδο ενός έτους, παύει να υφίσταται

η υποχρέωση θεώρησης βιβλίων και στοιχείων.

Τι προβλέπει όμως η νέα νομοθεσία;

Κατηγορίες βιβλίων

Τα λογιστικά βιβλία διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, τα απλογραφικά βιβλία και τα διπλογραφικά βιβλία. Κριτήριο για την ένταξη σε μία από τις δύο κατηγορίες αποτελεί ο νομικός τύπος της επιχείρησης και το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων.

Συγκεκριμένα, οι ημεδαπές και αλλοδαπές Α.Ε. και Ε.Π.Ε. καθώς και οι Ι.Κ.Ε. τηρούν διπλογραφικά βιβλία, όπως και κάθε άλλος υπόχρεος απεικόνισης των συναλλαγών του, εάν το ύψος των ετήσιων ακαθαρίστων εσόδων του την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο υπερέβη το ποσό των 1.5 εκατ. ευρώ.

Απλογραφικά βιβλία τηρούν οι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών, των οποίων τα ετήσια ακαθάριστα έσοδα την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο δεν ξεπέρασαν το 1.5 εκατ. ευρώ. Κατ’ εξαίρεση απλογραφικά βιβλία τηρούν τα Γραφεία των Α.Ν. 89/1967 και 378/1968, τα υποκαταστήματα των αλλοδαπών αεροπορικών εταιρειών και οι αλλοδαπές εταιρείες που αναγείρουν ή επεκτείνουν ακίνητο στην Ελλάδα δίχως να έχουν μόνιμη εγκατάσταση.

 Θεώρηση βιβλίων

Για το μεταβατικό διάστημα μέχρι 1/1/2014 θεωρούν βιβλία ή χρησιμοποιούν ειδικούς μηχανισμούς σήμανσης μόνο οι παρακάτω υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών:

•Εκμεταλλευτές χώρων διαμονής ή φιλοξενίας

•Εκμεταλλευτές εκπαιδευτηρίων

•Εκμεταλλευτές κλινικών ή θεραπευτηρίων

•Εκμεταλλευτές κέντρων αισθητικής

•Εκμεταλλευτές γυμναστηρίων

•Εκμεταλλευτές χώρου στάθμευσης

•Γιατροί και οδοντίατροι

 Δελτίο αποστολής

Το δελτίο αποστολής ορίζεται ως το μοναδικό συνοδευτικό φορολογικό στοιχείο για τη διακίνηση αγαθών, αποκλειόμενης της έκδοσης συνενωμένου δελτίου αποστολής με φορολογικό στοιχείο αξίας και αντίστροφα για την ίδια συναλλαγή.

Ορίζονται οι υπόχρεοι σε έκδοση δελτίου αποστολής καθώς και οι κατηγορίες των συναλλαγών στις οποίες δημιουργείται η υποχρέωση έκδοσης του. Ορίζονται οι προϋποθέσεις έκδοσης του συγκεντρωτικού δελτίου αποστολής, ο χρόνος έκδοσης, το περιεχόμενο, η χρονική διάρκεια του και τα φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται από τον πωλητή κατά την παράδοση των αγαθών που διακινήθηκαν με συγκεντρωτικό δελτίο αποστολής.

Τέλος, καταργείται η υποχρέωση έκδοσης δελτίου αποστολής για μη εμπορεύσιμα αγαθά.

Αποδείξεις λιανικών συναλλαγών

Ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών εκδίδει απόδειξη λιανικής για κάθε πώληση αγαθών, παροχή υπηρεσιών πρ

Keywords
Τυχαία Θέματα