Ιταλία: Στη Βουλή η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας

11:32 27/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Βουλή της Ιταλίας αναμένεται την Τετάρτη να εγκρίνει μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, έτσι ώστε ο Πρωθυπουργός της χώρας Μάριο Μόντι να συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ενισχυμένος και να μπορέσει να καθησυχάσει τους ευρωπαίους εταίρους του.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η μεταρρύθμιση, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας που έχει επηρεαστεί από την ύφεση, θα λάβει τελική έγκριση την ημέρα πριν τη Σύνοδο, καθώς

η Ιταλία έχει αποδοθεί σε μια κούρσα για να αποδείξει ότι κάνει ό, τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τη χρεωστική κρίση.

Η Ρώμη είχε καλέσει τη Βουλή να διασφαλίσει ότι η μεταρρύθμιση θα εγκριθεί έγκαιρα, αλλά ο κ. Μόντι, του οποίου η τεχνοκρατική Κυβέρνηση βασίζεται στην υποστήριξη των αντιμαχόμενων κομμάτων της κυβερνητικής συμμαχίας, αναγκάστηκε να κάνει συμβιβασμούς στις λεπτομέρειες.

Απευθυνόμενος προς τη Βουλή την Τρίτη ο Ιταλός Πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι «σημαντικό η Ιταλία να πάει στη Σύνοδο με την ισχύ μιας παράλληλης συμφωνίας Βουλής – Κυβέρνησης».

Η μεταρρύθμιση, η οποία ανακοινώθηκε το Μάρτιο μετά από μήνες σκληρών αντιπαραθέσεων με τα συνδικάτα, βασίζεται στο μοντέλο της Δανίας ‘flexicurity’ που στοχεύει να διασφαλίσει την ευελιξία και την ασφάλεια της αγοράς εργασίας.

Συμπεριλαμβάνει κίνητρα για τους εργοδότες να προσλάβουν εργαζόμενους αλλά χαλαρώνει επίσης τη διαδικασία απόλυσής τους σε περίπτωση ύφεσης και θα βοηθήσει νέους να βρουν εργασία μέσω μαθητειών σε μια χώρα που έχει ψηλό ποσοστό ανεργίας στους νέους.

Οι εργαζόμενοι θα μπορούν επίσης να ενταχθούν σε ένα εκσυγχρονισμένο σύστημα ευημερίας από το 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα