Το θέμα των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα συζητήσαν ΕΥΡΩΚΟ – Ένωση Δήμων

16:01 9/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ένωσης Δήμου με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ένωσης Αλέξη Γαλανό είχε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρη Συλλούρης με επίκεντρο το θέμα της παράνομης εκμετάλλευσης των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.

«Έχω ακούσει με πολλή προσοχή την μεγάλη αγωνία του Προέδρου της Ένωσης Δήμων» είπε «για το τι συμβαίνει με τις ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα που στην κατοχή έχει προστεθεί μια τάχα, θα έλεγα, δικαστική απόφαση όπως τουλάχιστον εφαρμόζεται και ερμηνεύεται από την κατοχική δύναμη που ο θύτης έγινε και δικαστής για να δικάζει το θύμα».

Ο

κ. Συλλούρης ανέφερε ακόμα ότι «θα πρέπει να αντιδράσουμε έστω και καθυστερημένα».

Η θέση του Ευρωπαϊκού Κόμματος, είπε ο κ. Συλλούρης ήταν ότι «το πρώτο που έπρεπε να γίνει ήταν να μεταφερθεί ο συντελεστής δόμησης. Είναι ο μόνος πρακτικός τρόπος ενίσχυσης της φερεγγυότητας όσων έχουν κατεχόμενες περιουσίες για να μην τους εξευτελίζει η κατοχή».

Σε δηλώσεις του ο κ. Γαλανός αναφέρθηκε στη συνάντηση και είπε ότι κατά τη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις και πρόσθεσε ότι «ανεξάρτητα από το κατά πόσο ήταν σωστή ή όχι, που δεν ήταν σωστή η απόφαση του ΕΔΑΔ, η οποία πραγματικά έδωσε την δυνατότητα στον θύτη να επιδικάζει τις κυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα τίθεται ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα».

Ο κ. Γαλανός διερωτήθηκε «κατά πόσον η επιτροπή IPC λειτουργεί βάση των όρων εντολής που επήρε αρχικά από το ΕΔΑΔ. Διότι είναι ξεκάθαρο ότι δεν ασχολείται ούτε δέχεται ενοίκια πλέον, ούτε δίνει το δικαίωμα επιστροφής της περιουσίας στους πρόσφυγες».

Απλώς, πρόσθεσε ο Αλέξης Γαλανός «επιμένει να αγοράζει τις προσφυγικές περιουσίες στα κατεχόμενα για ένα κομμάτι ψωμί».

Είναι καιρός η κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα να μελετήσουν αν η επιτροπή αυτή κινείται εντός των όρων εντολής της και «αν όχι, και εμείς πιστεύουμε πως όχι, είναι καιρός να καταγγελθεί αυτή η υπόθεση».

Ιδιαίτερα σήμερα κάτω από το βάρος της οικονομικής κατάστασης με την Τρόικα στην Κύπρο και τα δύσκολα χρόνια που θα έρθουν μπροστά μας, είπε ο κ. Γαλανός «υπάρχει ένας τεράστιος κίνδυνος ότι θα προχωρήσει η διχοτόμηση με αυτόν τον τρόπο και αυτή την επιτροπή, η οποία θα εκμεταλλεύεται την δυστυχία και τον πόνο του προσφυγικού κόσμου για να αγοράζει για ένα κομμάτι ψωμί τις ελληνοκυπριακές περιουσίες».

Είναι καιρός να ασχοληθεί πολύ σοβαρά με αυτό το θέμα η κυβέρνηση, το κράτος, ο Γενικός Εισαγγελέας, η Βουλή αλλά ιδιαίτερα η Επιτροπή Νομικών, κατέληξε ο κ. Γαλανός.

«Να δούμε αν πράγματι στο σημείο που φτάσαμε η Τουρκία κινείται μέσα στους όρους εντολής και αν δεν κινείται πρέπει να το καταγγείλουμε και με κάθε τρόπο να κοιτάξουμε, χωρίς να αδικηθεί ο προσφυγικός κόσμος να περισωθούν οι ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα» είπε.

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΕΥΡΩΚΟ για τον συντελεστή δόμησης, ο Αλέξης Γαλανός είπε ότι η Ένωση κατεχόμενων Δήμων «συμφωνήσαμε και με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ αλλά και με τους άλλους βουλευτές που υπέβαλαν πρόταση νόμου στην Βουλή και ελπίζουμε κάτω από τις συνθήκες σήμερα να μπορεί να προχωρήσει γιατί χειροτέρευσαν πολύ τα πράγματα».

Ανέφερε επίσης ότι για το θέμα αυτό ζητήθηκε συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα