Θέση της κυβέρνησης είναι πως το χρέος είναι βιώσιμο, δηλώνει ο Εκπρόσωπος

16:24 9/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι ότι το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να είναι βιώσιμο, έχοντας υπόψην κάποια δεδομένα, και γι’ αυτό υπάρχει επιχειρηματολογία που στηρίζεται σε πολιτικά επιχειρήματα και τεχνοκρατικά ζητήματα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις για το αν το χρέος είναι βιώσιμο, ο Στέφανος Στεφάνου ανέφερε

ότι γίνονται επαφές σε διάφορα επίπεδα για να αποδείξουμε ότι το χρέος της Κύπρου είναι βιώσιμο και αυτή η συζήτηση θα εξελιχθεί και ολοκληρωθεί, όπως είπε, όταν θα έχουμε το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου της PIMCO, που θα ελεγχθεί από έναν άλλο οίκο – σημείωσε – μετά από τη σχετική συμφωνία της Κεντρικής Τράπεζας με την BlackRock.

Θα ενταθούν οι προσπάθειες σε πολιτικό επίπεδο το επόμενο διάστημα που είναι πολύ σημαντικό για τα τελικά αποτελέσματα. Από την αρχή η θέση της κυβέρνησης που διατυπώθηκε και ενώπιον της Τρόικας, ήταν ότι οι ανάγκες του τραπεζικού συστήματος είναι τέτοιες που επιτρέπει στην Κυπριακή Δημοκρατία να πάρει το δάνειο για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών και να είναι βιώσιμο το δημόσιο χρέος.

Κληθείς να σχολιάσει παραμέτρους που έθεσε στην Επιτροπή Οικονομικών χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, μια εκ των οποίων ήταν η επιμήκυνση αποπληρωμής του ρωσικού δανείου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «επειδή τα ζητήματα είναι πολύ ευαίσθητα και πολλές φορές μέσα από πληροφορίες διαμορφώνονται απόψεις, γίνονται σχόλια, κυρίως από το εξωτερικό, θα ήθελα να παρακαλέσω, ειδικά σε αυτό το ευαίσθητο διάστημα, να είμαστε όλοι όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί, έτσι ώστε να μην δημιουργούμε επιπρόσθετα προβλήματα στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για να αποδείξουμε ότι οι δικές μας θέσεις είναι ορθές και βασίζονται σε ρεαλιστικά δεδομένα». Γι’ αυτό και δεν θέλησε να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.

Σε ερώτηση ότι συμπερασματικά, συνεχίζονται οι προσπάθειες, ο Εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά, ενώ σε άλλη ερώτηση αν συνεχίζονται και με τη Μόσχα είπε «να μείνουμε μέχρι εδώ».

Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα στον γερμανικό Τύπο ότι δεν αναμένεται να υπογραφθεί οποιαδήποτε συμφωνία πριν τις Προεδρικές εκλογές, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δυστυχώς ο γερμανικός Τύπος τα έχει καθημερινά με την Κύπρο και μάλιστα μεταδίδονται πράγματα που δεν ευσταθούν». Έχει μπει, συνέχισε, η Κύπρος στο στόχαστρο «ότι είναι φορολογικός παράδεισος, πλυντήριο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», όταν έχουμε τεκμηριώσει το αντίθετο – συνέχισε – με εκθέσεις της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης που έκανε πέρυσι έλεγχο στην Κύπρο και έβαλε ένα πολύ καλό βαθμό τόσο για την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών και διεθνών νομοθεσιών όσο και με την εφαρμογή τους. «Δυστυχώς, κάποιοι επιμένουν να έχουν την Κύπρο συνεχώς στο στόχαστρο. Είναι φανερό ότι υπάρχουν σκοπιμότητες».

Εμείς προτάσσουμε, ανέφερε, τις νομοθεσίες μας και την εφαρμογή τους, τις προσπάθειες που καταβάλλουμε να πληρούμε όλες τις ευρωπαϊκές και διεθνείς προδιαγραφές και τους ψηλούς βαθμούς που παίρνουμε πάντοτε στους ελέγχους που μας γίνονται. «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας ενάντια στις άδικες επιθέσεις που δέχεται από διάφορες κατευθύνσεις».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο για το θέμα που αφορά γερμανικά δημοσιεύματα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι τα θέματα αυτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα έχει συζητήσει μερικές φορές και αξιοποιεί κάθε ευρωπαϊκό φόρουμ όπου του δίνεται η δυνατότητα να συναντάται με Ευρωπαίους ηγέτες, περιλαμβανομένης και της κ. Μέρκελ, για να θέτει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Κύπρο και τις πραγματικότητες σε σχέση με την οικονομία της Κύπρου και όχι μόνο.

Σε ερώτηση αν ανησυχεί την Κυβέρνηση το ενδεχόμενο αυτές οι επιθέσεις να είναι μέρος μεγαλύτερου σχεδίου ώστε κεφάλαια να φύγουν από την Κύπρο και να μεταφερθούν σε άλλες χώρες, περισσότερο ελεγχόμενες από ευρωπαϊκές μεγάλες χώρες όπως η Γερμανίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτό θα πρέπει να ανησυχεί όλους μας, όχι μόνο την Κυβέρνηση». Όλοι, είπε, έχουμε το καθήκον, να υπερασπιζόμαστε την Κύπρο και την οικονομία της όπως, αλλά και το τι είναι η Κύπρος ως οικονομία που είναι χρηματοπιστωτικό και επενδυτικό κέντρο. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο πάντοτε υπερασπιζόμαστε την Κύπρο, την οικονομία της και τις διαδικασίες που ακολουθούμε, ανέφερε.

Από τη στιγμή που γίνονται με συγκεκριμένους στόχους, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, ο καθένας μπορεί να κάνει τους δικούς του συνειρμούς αναφορικά με τις σκοπιμότητες που υπάρχουν πίσω από αυτές τις επιθέσεις. «Εμείς δεν αναζητούμε τις σκοπιμότητες, εμείς βλέποντας τις επιθέσεις υπερασπιζόμαστε την Κύπρο με τα επιχειρήματα, τα οποία έχουμε».

Κληθείς να πει αν υπάρχει ένδειξη για το πότε θα ολοκληρωθεί η υπογραφή του Μνημονίου, ο κ. Στεφάνου προέτρεψε να δούμε πρώτα τι λένε οι Ευρωπαίοι εταίροι, επισημαίνοντας την ολοκλήρωση του διαγνωστικού ελέγχου στις 15 Ιανουαρίου, το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου, λέγοντας πως όλα αυτά θα καταδείξουν σε μεγάλο βαθμό προς ποια κατεύθυνση και πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Σε ερωτήσεις για το αν υπάρχει περίπτωση έκτακτου Eurogroup μετά τις 21 Ιανουαρίου για την Κύπρο και τι θα κάνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας εάν η υπογραφή του Μνημονίου μείνει λίγο πριν τις Προεδρικές, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν πρέπει να μπούμε σε μια σεναριολογία. «Η ουσία μπροστά μας αυτή την ώρα είναι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες αναφορικά με το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που θα καθορίσει αν θα είναι βιώσιμο ή όχι το χρέος μας. Και έχουμε την πεποίθηση ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο». Πρέπει, όμως, είπε, να πείσουμε και τους εταίρους μας ώστε να διασφαλίσουμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τα συμφέροντα της Κύπρου σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που έχουμε βρεθεί.

Ερωτηθείς για τις Κυπριακές Αερογραμμές και το καθεστώς αποζημιώσεων των εργαζομένων που θα αποχωρήσεις και κληθείς να πει αν απασχολεί το θέμα την κυβέρνηση καθώς λέγεται πως θα ζητηθεί ένα κονδύλι ύψους 12-15 εκ. ευρώ, ο Εκπρόσωπος είπε πως τα ζητήματα βρίσκονται υπό συζήτηση και μεταξύ της εταιρείας και των συνδικαλιστικών οργανώσεων και περιμένουν να ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση. Όταν γίνονται διαβουλεύσεις οι πολλές δημόσιες δηλώσεις, ανέφερε, δεν βοηθούν και συνέστησε να αναμένουμε να καταλήξουν τα πράγματα και ανάλογα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα