Ημερίδα για την ανεργία διοργάνωσε το ΑΚΕΛ στην παρουσία Υπ. Εργασίας και συντεχνιών

17:11 18/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ημερίδα με θέμα «Αντιμετώπιση της ανεργίας στην εποχή της κρίσης» πραγματοποίησε σήμερα το πρωί το Γραφείο Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών του ΑΚΕΛ.

Στην ημερίδα απεύθυναν χαιρετισμό η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ενώ συμμετείχαν με παρεμβάσεις ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ

Πάμπης Κυρίτσης, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Αντρέας Μάτσας και ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους.

Σε χαιρετισμό της, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι το 2013 ήταν σκληρό και το 2014 δεν θα είναι εύκολο.

«Μαζί με τα επίπεδα της ανεργίας, ανέβηκαν και τα επίπεδα της φτώχειας. Πολλοί συμπατριώτες μας υποφέρουν λόγω έλλειψης πόρων ακόμα και για τα απολύτως αναγκαία. Η λειτουργία των κοινωνικών παντοπωλείων και των συσσιτίων, όσο και αν αυτό μας θλίβει, δείχνει την αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει όλοι οι συνάνθρωποι μας μεταξύ τους. Η μακροχρόνια ανεργία επιτείνει τα κοινωνικά προβλήματα και απειλεί να περιθωριοποιήσει όλο και περισσότερες οικογένειες, οδηγώντας τες σε έξοδο από την αγορά εργασίας. Παράλληλα, χαμηλοσυνταξιούχοι και άλλοι συμπατριώτες μας με χαμηλά έως ανύπαρκτα εισοδήματα χρειάζονται επιπρόσθετη ειδική φροντίδα», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, ποσοστό 5,1% του εργατικού μας δυναμικού έπαυσε, πλέον, να αναζητεί εργασία, ενώ ο αριθμός των ανέργων έφθασε στο 16,3%, με ένα πρόσθετο 6% να υποαπασχολείται.

Ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της, η Κυβέρνηση έθεσε πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της την μελέτη, συγκρότηση και εφαρμογή σχεδίων, όχι για εξάλειψη της ανεργίας, αλλά για να ανακουφίσει όσο περισσότερους μπορεί άνεργους.

Σε χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είπε ότι «επιδιώκουμε ως ΑΚΕΛ, έχοντας αυτήν την ημερίδα ως αφετηρία, να καταθέσουμε στο προσεχές διάστημα προτάσεις που στόχος τους θα είναι να περιορίσουν την έκταση που λαμβάνει η ανεργία σήμερα, ιδιαίτερα στους νέους».

« Γνωρίζουμε ωστόσο ότι η συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική για όσο διάστημα επικρατεί και επιβάλλεται η δογματική φιλοσοφία του μνημονίου. Η πολιτική λιτότητας δεν μπορεί να είναι η απάντηση στην ανεργία πόσο μάλλον όταν τα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης για να επιβληθούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και ωφελήματα. Είναι αναντίλεκτο ότι μνημόνιο και ανεργία είναι ταυτόσημοι όροι. Εντούτοις ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες είναι αναγκαίο να εντοπίσουμε εκείνα τα μέτρα και τις πολιτικές που αμβλύνουν το πρόβλημα της ανεργίας, βελτιώνουν τους όρους εργασίας και ενισχύουν τη στήριξη των ανέργων», πρόσθεσε.

Σε αυτές τις συνθήκες, συνέχισε, το κράτος έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει.

«Η ιδιαίτερα χαμηλή ρευστότητα και η διαδικασία αναδιάρθρωσης ολόκληρης της οικονομίας, οδηγούν στο κλείσιμο αρκετών επιχειρήσεων. Ως αποτέλεσμα ο ιδιωτικός τομέας έχει ιδιαίτερη δυσκολία να παραγάγει νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας. Στην καλύτερη περίπτωση έχει αντικαταστάσει παλιές με νέες θέσεις εργασίας, ή ακόμα χειρότερα έχει απορυθμίσει τους όρους εργασίας σε τέτοιο βαθμό που ίσως να απασχολεί περισσότερο προσωπικό σήμερα, παρέχοντας όμως χαμηλότερο συνολικό εισόδημα και χειρότερους όρους απασχόλησης. Το κράτος καλείται να δημιουργήσει τις υποδομές άντλησης και διοχέτευσης επενδύσεων στην οικονομία ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Οι τομείς προτεραιότητας είναι η δημόσια υγεία, η εκπαίδευση και η έρευνα», συμπλήρωσε.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, σε παρέμβαση του, είπε ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα σε συνθήκες ύφεσης και φαύλου κύκλου δεν είναι εύκολη υπόθεση και πρόσθεσε «η λογική του μνημονίου την οποία η Κυβέρνηση έχει επανειλημμένα διακηρύξει ότι θεωρεί ευαγγέλιο, οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή της παραγωγικής βάσης της οικονομίας και σε νέο κύκλο ύφεσης και ανεργίας».

«Η πολιτική της Κυβέρνησης για την ανεργία είναι δυστυχώς πολιτική επιδομάτων ανακούφισης και επικοινωνιακής διαχείρισης των αριθμών. Εντελώς ανεπαρκής στις σημερινές δραματικές συνθήκες. Η πολιτεία έχει υποχρέωση για την κοινωνική και οικονομική στήριξη των μακροχρόνια ανέργων. Δεν πρόκειται να ποτέ να πέσουμε στην παγίδα, να αντιπαραθέσουμε την εργασία με την ανεργία. Δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούμε την θεωρία ότι όταν αφαιρούνται δικαιώματα από τους εργαζόμενους αυτό μπορεί να προσθέσει δικαιώματα στους ανέργους. Αντίθετα. Μόνο η σταθερή και μόνιμη εργασία με δικαιώματα, μπορεί να εγγυηθεί ότι οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνται θα είναι αξιοπρεπής και θα καταλαμβάνονται από τους ανέργους οι οποίοι είναι στους καταλόγους των υπηρεσιών απασχόλησης και όχι σε σκλαβοπάζαρα όπου η εργασία εξευτελίζεται μαζί με την αξιοπρέπεια των ανθρώπων», πρόσθεσε

Ο αναπληρωτής ΓΓ της ΣΕΚ Αντρέας Μάτσας, στη δική του παρέμβαση, είπε ότι η ανεργία δημιουργεί συνθήκες απορύθμισης και της κοινωνικής δομής και είναι προπομπός αλυσιδωτών προεκτάσεων σε σχέση με την κατάθλιψη, τη βία στην κοινωνία, την εγκληματικότητα.

«Πέραν από την κοινωνική της διάσταση έχει και μία έντονη οικονομική επιβάρυνση, όχι μόνο σε όσους είναι αποδέκτες αυτής της σκληρής πραγματικότητας, αλλά ταυτόχρονα και ως επιβάρυνση στα ταμεία του κράτους. Ένα στους τρεις ανέργους είναι μακροχρόνια άνεργοι και αυτό δημιουργεί μία αρνητική προοπτική σε σχέση με την δυνατότητα επίλυσης του προβλήματος. Πρέπει να ξεπεράσουμε το στάδιο των διαπιστώσεων και να περάσουμε στην ανάγκη συγκεκριμένων απόψεων, έτσι ώστε να δώσουμε προοπτική επίλυσης του προβλήματος. Αν θέλουμε να λύσουμε πραγματικά το πρόβλημα θα πρέπει να βιώσουμε συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης, θα πρέπει να επανακτήσει την αξιοπιστία του το χρηματοπιστωτικό σύστημα, έτσι ώστε να μπορέσουν να εισρεύσουν στην Κύπρο να φρέσκα χρήματα, κυρίως από το εξωτερικό για να μπορέσει να στηριχθεί η οικονομία», συμπλήρωσε.

Ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους, σε παρέμβαση του, είπε ότι «η διαχείριση που κάνουμε μέχρι σήμερα δεν έχει σφαιρικό, στρατηγικό σχεδιασμό, μέτρα και πολιτικές, για να έχουμε βραχυπρόθεσμα και μετά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα».

«Ήλθε η ώρα για μια ευφάνταστη προσέγγιση και στροφή σε ανάκαμψη και θέσεις εργασίας, αλλά όχι αόριστα, όχι γενικόλογα και όχι εδώ και τώρα μέτρα που θα έχουμε αποτελέσματα σε τρία ή πέντε ή δεκαπέντε χρόνια. Επιτέλους, ας περιοριστούμε στο τι θα κάνουμε να έχουμε μέτρα με αποτέλεσμα θέσεις εργασίας εδώ και τώρα, σύντομα το 2014…Έχουμε συνηθίσει στα πολύ μεγάλα έργα οι Κύπριοι, έτσι φτάσαμε στις τράπεζες που θα κατακτούσαν τα Βαλκάνια και όχι μόνο…Καταγράφεται σοβαρή αποτυχία στη συναίνεση, στην ενότητα, στον καθορισμό κοινών στρατηγικών στόχων. Ο αρνητικότερος κοινός παρανομαστής τουλάχιστον δύο διακυβερνήσεων μέχρι σήμερα, της προηγούμενης και της σημερινής, είναι ότι δεν αποφασίζουν να πάρουν την πρωτοβουλία και να μεταφράσουν σε πράξη την ενότητα, τη συναίνεση, το σχεδιασμό από κοινού και της εφαρμογής από κοινού», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα