Ικανοποίηση ΔΗΣΥ για πορεία Μνημονίου και συστάσεις για Τράπεζα Κύπρου

18:59 2/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κατά γενική ομολογία υπάρχει ικανοποίηση για την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων από την Κυβέρνηση αναφορικά με την πρώτη αποτίμηση της εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, δήλωσε την Παρασκευή ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Πρόδρομος Προδρόμου.

«Η γενική αίσθηση είναι ότι από το αποτέλεσμα αυτής της αποτίμησης προκύπτει ικανοποίηση. Αντίθετα από άλλες περιπτώσεις, η Κύπρος εφαρμόζει το πρόγραμμα με επιτυχία, χωρίς την ανάγκη πρόσθετων μέτρων», είπε ο κ. Προδρόμου σε δημοσιογραφική

διάσκεψη στα Κεντρικά Γραφεία του ΔΗΣΥ.

Είπε ότι τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν «από την ενημέρωση που έχουμε τύχει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και βεβαίως από τον Υπουργό Οικονομικών, για την πρώτη αποτίμηση της εφαρμογής του προγράμματος της Κύπρου».

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως «μας έχει δοθεί και το προσωρινό κείμενο που περιέχει μόνο μικρές αλλαγές, αποκλειστικά όσον αφορά σε ημερομηνίες – προθεσμίες προς όφελος της πλευράς μας».

Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, «εξ’ ίσου γενική είναι η θέση ότι δεν επιτρέπεται εφησυχασμός και αυτή η θέση είναι κοινή σε Κυβέρνηση και κόμματα».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι «έχουμε περάσει ένα στάδιο, όμως υπάρχει πολλής και δύσκολος δρόμος μπροστά μας, είναι όμως σημαντικό ότι η Κύπρος σήμερα έχει ένα δρόμο».

Επιπρόσθετα και πέραν του μνημονίου, είπε ο κ. Προδρόμου, «είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σχετικά με τους επόμενους σχεδιασμούς για τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και επενδύσεις, για τη διασφάλιση ενός απαραίτητου ελάχιστου εισοδήματος για όλους τους πολίτες και την αντιμετώπιση της ενεργείας».

«Θέση μας είναι ότι στο πνεύμα της σημερινής συνάντησης, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και συνένωση δυνάμεων για να βγάλουμε την Κύπρο από τη δεινή θέση και την κρίση», είπε ο κ. Προδρόμου.

Αναφορικά με την Τράπεζα Κύπρου ο κ. Προδρόμου είπε ότι «μετά την ενημέρωση που είχαμε σχετικά με την πορεία εφαρμογής του προγράμματος και του μνημονίου και ειδικότερα σε αυτή την φάση εξυγίανσης και εξομάλυνσης του τραπεζικού συστήματος η θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι θα πρέπει όσο είναι δυνατόν να αποφευχθούν τα πολιτικά σχόλια σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα».

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι «πρέπει να αφεθεί συγκεκριμένα η Τράπεζα Κύπρου να βρει τον δρόμο της μακριά από πολιτικές ή όποιες άλλες παρεμβάσεις για αυτόν ακριβώς τον λόγο σε κοινή συνεδρία το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ συζήτησε τα θέματα τα οποία σχετίζονται με την χειραφέτηση της Τράπεζας Κύπρου».

Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, «είναι θέση αρχών του ΔΗΣΥ και ήταν κοινή ομόφωνη απόφαση της συνεδρίασης ότι το ορθό και δίκαιο σε αυτή την πορεία χειραφέτησης της Τράπεζας Κύπρου θα ήταν να βρεθεί τρόπος οι καταθέτες της πρώην Λαϊκής Τράπεζας να μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους μέσω του μετοχικού κεφαλαίου το οποίο προκύπτει ακριβώς από αυτές τις ίδιες τις καταθέσεις τους χωρίς βεβαίως επηρεασμό των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των υπολοίπων μετόχων της τράπεζας».

Πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν μέσα στις επόμενες μέρες να κατανεμηθούν οι μετοχές που αναλογούν στις καταθέσεις της πρώην Λαϊκής Τράπεζας και για να αποφευχθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση στην Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου, πράγμα που θα ήταν αδιανόητο είναι ζωτικής σημασίας, να αποφύγουμε φαινόμενα σύγκρουσης συμφερόντων και να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει πράγματι μία κατάσταση χρηστής διακυβέρνησης στην νέα Τράπεζα».

Επομένως, είπε ο κ. Προδρόμου, «θα ήταν απευκταίο και κατά τρόπο αδιανόητο, η εποπτική αρχή, η οποία αύριο θα καλείται να ελέγχει τις αποφάσεις και ενέργειες της διοίκησης αυτής της τράπεζας να συμμετέχει έστω και έμμεσα μέσω της διαχειρίστριας στην διοίκηση της τράπεζας ή να καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα επιλεγεί το Διοικητικό της Συμβούλιο».

Ανέφερε πως «μια τέτοια τυχόν κατάσταση, θα μας έφερνε χρόνια πίσω ως προς στην διαδικασία άσκησης της χρηστής και νενομισμένης εποπτείας του τραπεζικού μας συστήματος».

Για τον σκοπό αυτό, είπε ο κ. Προδρόμου, «η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ αφού άκουσε και εισηγήσεις δύο συναδέλφων σχετικά με ενδεχόμενες τεχνικές και νομικές δυσκολίες αποφάσισε ομόφωνα να απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και να ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας πριν το τέλος Αυγούστου σε ωφέλιμο χρόνο προκειμένου να επιφέρουμε αλλαγές στην Νομοθεσία με τρόπο που τελικά η Γενική Συνέλευση της νέας τράπεζας, της Τράπεζας Κύπρου, μετά την εξυγίανση, να γίνει στις προβλεπόμενες προθεσμίες και να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Αυτός ο τρόπος είπε ο κ. Προδρόμου είναι «χωρίς οποιαδήποτε δημόσια εξουσία να αναμειχθεί στα πράγματα της τράπεζας αλλοιώνοντας την νενομισμένη και την αναμενόμενη λειτουργία ενός ιδιωτικού οικονομικού οργανισμού με την ευχή να υπήρξε τρόπος να εκφραστεί το συμφέρον των μετόχων, των καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας αλλά εν πάση περιπρώσει αποφεύγοντας αυτή την δυσαρμονία στην ανάμειξη της εποπτικής αρχής στην λειτουργία της Τράπεζας Κύπρου».

Keywords
Τυχαία Θέματα