IATA: Κέρδη ρεκόρ για τις αεροπορικές εταιρείες το 2014

21:25 12/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κέρδη ρεκόρ αναμένεται να καταγράψουν το 2014 οι αεροπορικές εταιρείες, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), επικαλούμενη ως λόγους την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και των συγχωνεύσεων για βελτίωση των προοπτικών του τομέα.

“Οι προοπτικές της βιομηχανίας βελτιώνονται”, δήλωσε από την Γενεύη, βάση του Οργανισμού, ο επικεφαλής της IATA Tony Tyler.

«Σήμερα αυξάνουμε τις προοπτικές της συνολικής κερδοφορίας (των αεροπορικών εταιρειών), παγκοσμίως, για το τρέχον έτος σε 12,9 δισεκατομμύρια δολάρια (9,4 δισ. ευρώ). Και βλέπουμε αυτή την κερδοφορία να αυξάνεται σε 19,7 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος”, ανέφερε στους δημοσιογράφους.

Τα στοιχεία για το 2013 είναι κατά 1,2 δισ. δολάρια καλύτερα από τις προβλέψεις που εκδόθηκαν το Σεπτέμβριο, και κατά 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2014 από την προηγούμενη εκτίμηση, σημείωσε .
“Αυτό είναι αποτέλεσμα κατά κύριο λόγο της μικρής μείωσης των υψηλών τιμών πετρελαίου και του θετικού αντίκτυπου από τις συγχωνεύσεις και κοινοπραξίες που έχουν γίνει, δημιουργώντας την καλύτερη συνδεσιμότητα για τη μεταφορά επιβατών και για αποδοτικότητα», δήλωσε ο κ. Tyler.

Εάν επαληθευθεί η εκτίμηση για το 2014, θα αποτελεί την ιστορικά υψηλότερη κερδοφορία του κλάδου, ​​υπογράμμισε.

«Ακούγεται σαν ένας πολύ μεγάλος αριθμός και έτσι είναι. Αλλά αυτός μοιράζεται ανάμεσα σε εκατοντάδες αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες θα λάβουν έσοδα 743 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη μεταφορά περίπου 3,3 δισεκατομμυρίων επιβατών”, τόνισε.

“Ακόμη και μια απλή διαίρεση του κέρδους με τον αριθμό των επιβατών θα δείξει ότι η βιομηχανία θα λάβει λίγο λιγότερο από έξι δολάρια ανά επιβάτη”, εξήγησε .

Η IATA εκτιμά ότι το μέσο ποσοστό κερδοφορίας των εταιρειών του πλανήτη θα ανέλθει στο 2,6% το 2014, από 1,8% το τρέχον έτος και 1,1% το 2012, όταν ο κλάδος επέστρεψε στα κέρδη, ύψους 7,4 δισ. δολαρίων.

“Το 2012 , θα μπορούσαμε να αντέξουμε οικονομικά ένα καφέ, το 2013 ένα σάντουιτς και το 2014, ίσως και τα δύο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Tyler.

Η επιβατική κίνηση για το τρέχον έτος αναμένεται να είναι ισχυρότερη από ό, τι είχε αρχικά είχε προβλεφθεί, αναφέρει η IATA.

Ο όγκος των επιβατών θα αυξηθεί κατά περίπου 5,4%, ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια, σημειώνει.

Ωστόσο, τα επίπεδα μεταφοράς εμπορευμάτων παραμένουν αδύναμα, αναφέρει η IATA, εκτιμώντας μια μέση ετήσια αύξηση 3,2%.

“Σαφώς, η αβεβαιότητα παραμένει σε σχέση με το παγκόσμιο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, αλλά υπάρχουν μια σειρά από σημαντικές θετικές εξελίξεις», προσθέτει η IATA.
Μεταξύ αυτών, όπως αναφέρει, είναι το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έκτισαν “ένα γερό θεμέλιο για βιώσιμη ανάπτυξη”, ότι η Ευρωζώνη εξέρχεται μιας παρατεταμένης ύφεσης και ότι η εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία δέχεται στήριξη από την Κίνα.

Οι αεροπορικές εταιρείες στις ΗΠΑ αναμένεται να παρουσιάσουν καλά αποτελέσματα το 2014, με τα κέρδη να αναμένεται να ανέλθουν στα 8,4 δισ. δολάρια, από την εκτίμηση για κέρδη το τρέχον έτος ύψους 5,8 δισ. δολάρια.

Οι ασιατικές αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να καταγράφουν την δεύτερη καλύτερη κερδοφορία, μετά τις ΗΠΑ, με τις εκτιμήσεις των κερδών τους να ανέρχονται στα 4,1 δισ. δολάρια το 2014, από την εκτίμηση για κέρδη 3,2 δισ. δολάρια το τρέχον έτος και 4,0 δισ. δολάρια το 2012.

Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες διαφαίνεται ότι έχουν κάνει σημαντική πρόοδο, με κέρδη που αναμένεται να ανέλθουν στα 3,2 δισ. δολάρια το 2014, από 1,7 δισ. δολάρια το τρέχον έτος, ξεπερνώντας κατά 400 εκατομμύρια δολάρια τα κέρδη του 2012 και κατά 300 εκ. δολάρια αυτά του 2011.

Keywords