Η Τραπεζική Ένωση θα χρειαστεί ένα ακόμη χρόνο

10:35 16/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρώπη θα χρειαστεί ένα ακόμη χρόνο για να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες της σχεδιαζόμενης τραπεζικής ένωσης και ως εκ τούτου η έναρξη της λειτουργίας της τον Ιανουάριο δεν είναι δυνατή, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λουκ Φρίντεν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η πρόταση για την Ενιαία Τραπεζική Εποπτεία (ΕΤΕ) των τραπεζών της Ευρωζώνης, που η ίδια παρουσίασε τον περασμένο Σεπτέμβριο, μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2013, ως το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός συστήματος

απευθείας στήριξης των τραπεζικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Ωστόσο, ο κ. Φρίντεν δήλωσε ότι θα χρειαστεί ένας επιπρόσθετος χρόνος για την επίλυση των εκκρεμούντων ζητημάτων, ενώνοντας έτσι τη φωνή του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα αναλάβει την εποπτεία, αλλά και με αυτή των Γερμανών αξιωματούχων αναφορικά με το πολύ στενό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της τραπεζικής ένωσης.

“Αν είσαι πραγματικά αισιόδοξος σε σχέση με το περιεχόμενο (της τραπεζικής ένωσης) νομίζω ότι το έργο αυτό θα χρειαστεί σίγουρα ένα ακόμη χρόνο”, δήλωσε στην Πόλη του Μεξικού ο κ. Φρίντεν, προσθέτοντας ότι το 2014 είναι μια πιο ρεαλιστική ημερομηνία για την έναρξη της λειτουργίας του συστήματος.

Πρόσθεσε δε ότι ένας μηχανισμός εποπτείας δεν είναι ούτε κατά διάνοια αρκετός και ότι ακόμη και σε αυτή την πτυχή υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα