Η ομάδα δράσης της Κομισιόν για την Κύπρο θα διευκολύνει την εκταμίευση πόρων

14:51 12/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι όροι εντολής της ειδικής ομάδας δράσης που συστάθηκε για να συνδράμει τις κυπριακές αρχές να αποκαταστήσουν την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα είναι να διευκολύνει την εκταμίευση κοινοτικών πόρων για ώριμα έργα, δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης.

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Μαρκοπουλιώτης επεσήμανε ότι οι κοινοτικοί πόροι των πολλών δισεκατομμυρίων

αντλούνται από τα οριζόντια προγράμματα. Η Λειτουργός του Γραφείου Προγραμματισμού Πηνελόπη Παπαβασιλειου ενημέρωσε την Επιτροπή ότι στο Γραφείο Προγραμματισμού άρχισαν διεργασίες για τη σύσταση φορέα πληροφόρησης για τα οριζόντια προγράμματα.
Ο κ. Μαρκοπουλιώτης διευκρίνισε περαιτέρω ότι τα οριζόντια προγράμματα προσφέρουν πολλαπλάσιες δυνατότητες απορρόφησης πόρων σε σύγκριση με τα περιφερειακά που κατανέμονται σε γεωγραφικές περιοχές για διαφορετικούς λόγους και αφορούν συγκεκριμένο ποσό για κάθε κράτος.

Στα οριζόντια προγράμματα δεν υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί, αλλά οι χρηματοδοτήσεις σε έργα γίνονται προς φορείς μέσα από έναν ανταγωνισμό από όλα τα κράτη.
Σε σχέση με τους όρους εντολής της ομάδας δράσης για την Κύπρο είπε ότι θα εργαστεί ώστε να προωθηθούν προς συγχρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους ώριμα έργα και τα έργα που έχουν τους λιγότερους κινδύνους να βρουν εμπόδια ώστε να εκταμιεύονται τα χρήματα το συντομότερο.

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κύπρος δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερο πρόβλημα από το γεγονός ότι ακόμα να επιτευχθεί συμφωνία για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020.
Εξήγησε ότι επειδή αφορά πολυετή προγράμματα και για τις εκταμιεύσεις θα απαιτηθεί χρόνος, διατύπωσε τη θέση πως όσο πιο γρήγορα κλείσει αυτό το θέμα τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουν να εκταμιευθούν πόροι.

Ο κ. Μαρκοπουλιώτης είπε ότι το κύριο χαρακτηριστικό του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να τερματισθεί η αδυναμία της ΕΕ να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Πρόσθεσε πως η ΕΕ δεν είχε τα νομοθετικά όπλα ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση αποτελεσματικά.
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι το εργαλείο με το οποίο η Κομισιόν καλείται να στηρίξει τα κράτη μέλη και να εφαρμόσει την κοινοτική αλληλεγγύη. Συνεχίζοντας, είπε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχει ψηλούς πόρους 800 δις για στήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με την ενιαία τραπεζική εποπτεία και την τραπεζική ένωση, ο κ. Μαρκοπουλιώτης είπε ότι αφορούν πολιτικές και αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο Eurogroup και ανέφερε ότι η Κομισιόν εκπροσωπείται στο Eurogroup από τον αρμόδιο Επίτροπο για την οικονομική πολιτική της ΕΕ Oλι Ρεν.
Αναφορικά με την έκδοση ευρωομολόγου, ο κ. Μαρκοπουλιώτης διευκρίνισε ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να εκδώσει ευρωομόλογο.

Ερωτηθείς από τους βουλευτές για τους τρόπους με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να ανατρέψει τη συνείδηση στους Ευρωπαίους πολίτες ότι στις Βρυξέλες λαμβάνονται αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες και να αντιμετωπίσει την απαξία των Ευρωπαίων πολιτών και ειδικά του ευρωπαϊκού νότου που αναμένεται να καταγραφεί στις ευρωεκλογές, ο κ. Μαρκοπουλιώτης είπε ότι με βάση τις τάσεις που αποτυπώνουν τα ευρωβαρόμετρα αυτή τη στιγμή υπάρχει μείωση της αποδοχής όχι μόνο της ΕΕ, αλλά και των θεσμών γενικότερα.
Πρόσθεσε ότι σε δύσκολες περιόδους η πτώση της αποδοχής είναι αυξημένη.

Ο κ. Μαρκοπουλιώτης ανέφερε ότι δειλά – δειλά θα αρχίσει η καμπάνια για τις ευρωεκλογές.
Ο Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου στη Λευκωσία Τάσος Γεωργίου σχολιάζοντας το ποσοστό αποχής στην Κύπρο κατά τις τελευταίες ευρωεκλογές, εξέφρασε τη θέση ότι με το 40% αποχής το Ευρωκοινοβούλιο πλήρωσε το κόστος της απαξίωσης των πολιτικών δυνάμεων σε εθνικό επίπεδο.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ενημερώθηκε για το Πρόγραμμα Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το έτος 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα