Η Λετονία υποστηρίζει τον δικοινοτικό διάλογο στο Κυπριακό

18:32 25/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο νέος Πρέσβης της Λετονίας στην Κύπρο Ivars Pundurs εξέφρασε σήμερα την υποστήριξη της χώρας του στον συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος θα πρέπει να καταλήξει σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», όπως είπε, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Λετονός Πρέσβης «εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επέλθει συμφωνία στα εκκρεμή ζητήματα στο σύντομο μέλλον», αναφορικά με τις απευθείας

συνομιλίες.

Αναφερόμενος στην ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο τον Ιούλιο του 2012, ο κ. Pundurs είπε ότι «η Κύπρος αναλαμβάνει αυτό το σημαντικό καθήκον σε μια περίοδο κατά την οποία η ΕΕ αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις», δήλωσε όμως βέβαιος ότι «η Κύπρος θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» και δεσμεύθηκε για τη στήριξη της χώρας του κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής.

Καταλήγοντας, ο νέος Πρέσβης της Λετονίας, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ότι θα φέρει εις πέρας τα καθήκοντά του με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τη διμερή συνεργασία προς όφελος των δύο χωρών και λαών».

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι «οι πρόσφατες απειλές της Τουρκίας για το λεγόμενο ‘Σχέδιο Β’ συνίστανται σε μια διεθνή εκστρατεία για αναγνώριση του ‘τουρκοκυπριακού κράτους’ και στην αναβάθμιση του καθεστώτος της κατεχόμενης από την Τουρκία περιοχής σε διεθνείς οργανισμούς».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «είναι περιττό να λεχθεί ότι τέτοιες κινήσεις έρχονται σε αντίθεση με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και ειδικότερα το 541 (1983) και το 550 (1984), τα οποία καταδικάζουν την απόπειρα απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Οπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει επίσης καλέσει όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην αναγνωρίζουν κανένα άλλο κράτος στην Κύπρο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το κλειδί επίλυσης του κυπριακού προβλήματος είναι η Τουρκία, η οποία δεν είναι υποβοηθητική και, στην πραγματικότητα, υπονομεύει τη διαδικασία επίτευξης λύσης στο Κυπριακό».

Αναφέρθηκε «σε ανειλικρινείς δηλώσεις ορισμένων Τούρκων επισήμων σχετικά με τη θέληση της Τουρκίας και του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου για λύση του Κυπριακού δεν είναι επαρκείς, ιδιαίτερα όταν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία στην πράξη προωθούν λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αντιμετωπίζουμε, συνεπώς, μία κατάσταση κατά την οποία η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά αντιτίθενται σε κάθε πρόοδο στις συνομιλίες και ταυτόχρονα απειλούν με την εφαρμογή ενός λεγόμενου ‘Σχεδίου Β’ το οποίο περιλαμβάνει εκστρατεία για αναγνώριση ενός ‘τουρκοκυπριακού κράτους’, κινήσεις οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με δεσμευτικές αποφάσ

Keywords
Τυχαία Θέματα