Η Κυβέρνηση, παρά τις αποφάσεις του Eurogroup, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, λέει ο Κ. Χατζηγιάννη

11:25 2/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η κυπριακή Κυβέρνηση, παρά την απογοήτευσή της λόγω των αποφάσεων του Eurogroup, που υπολείπονταν ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, πράττει κάθε τι δυνατό, προκειμένου να τιμήσει τις ειλημμένες δεσμεύσεις της, τόνισε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ενώπιον της 22ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

Σε συζήτηση, με θέμα τη διαδικασία

«Ελσίνκι +40», στην Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος, ο κ. Χατζηγιάννης επεσήμανε ότι, λόγω των αποφάσεων του Eurogroup τον περασμένο Μάρτιο, η Κύπρος, η οποία είχε ήδη απολέσει το 25% του ΑΕΠ της, ως αποτέλεσμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους, βίωσε μια πρωτοφανή κατάσταση διάσωσης με ίδια μέσα, δηλαδή το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθετών.

Η Κύπρος, ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, έχει υποστεί τη βίαιη συρρίκνωση του τραπεζικού της συστήματος και του ζωτικού τομέα των υπηρεσιών, ενώ παρατηρείται έλλειψη ρευστότητας στις τράπεζες και την αγορά.

Η αποδόμηση του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου, σε συνδυασμό με τα μέτρα αυστηρής λιτότητας, που επέβαλε η Τρόικα, παρέλυσαν την πραγματική οικονομία και όξυναν περαιτέρω την ανεργία, τη φτώχεια και τη δυστυχία, επεσήμανε, σημειώνοντας όμως ότι η κυπριακή Κυβέρνηση, παρά την απογοήτευσή της λόγω των αποφάσεων του Eurogroup, που υπολείπονταν ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, πράττει κάθε τι δυνατό, προκειμένου να τιμήσει τις ειλημμένες δεσμεύσεις της.

Εξάλλου, ο κ. Χατζηγιάννης χαιρέτισε μεν ως σημαντική εξέλιξη για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την πρόσφατη έναρξη επίσημων συνομιλιών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για τη δημιουργία της μεγαλύτερης στον κόσμο περιοχής ελεύθερου εμπορίου, επισημαίνοντας δε την ανάγκη ενός υγιέστερου παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, ενάντια στην απληστία και την κερδοσκοπία.

“Η παρατεινόμενη ύφεση στην Ευρωζώνη και την ΕΕ κατέδειξε ότι οι πολιτικές αυστηρής λιτότητας, στην απουσία παράλληλων μέτρων ανάπτυξης, καθίστανται αντιπαραγωγικές και επιζήμιες για την πραγματική οικονομία και την κοινωνική συνοχή”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα