Η Κυβέρνηση ενισχύει το Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών

16:19 5/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την τροποποίηση του νομοσχεδίου περί σύστασης και λειτουργίας του Φορέα Εξώδικης Επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσης, έτσι ώστε να περιληφθεί σε αυτήν η αναδιάρθρωση δανείων σε τράπεζες και συνεργατικά, καθώς και ο θεσμός του Τραπεζικού Διαμεσολαβητή, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του σώματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε

ότι η τροποποίηση θα περιλάβει και τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα (ΣΠΙ) και την αύξηση των αριθμών του Φορέα έτσι ώστε να συμμετέχει και εκπρόσωπος του Συνεργατισμού.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η τροποποίηση αυτή αποτελεί μια από τις “σημαντικές εξαγγελίες” του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για την ανάγκη αναδιάρθρωσης των δανείων είτε νοικοκυριών είτε επιχειρήσεων, που αντιμετωπίζουν προβλήματα συνεπεία της οικονομικής κρίσης.

Παράλληλα, είπε, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου θα προχωρήσει στην έκδοση προς τις τράπεζες, σχετικού κώδικα συμπεριφοράς, αναφορικά με την αναδιάρθρωση δανείων.
Ο Εκπρόσωπος διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η διαμεσολάβηση θα γίνεται αφού πρώτα εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες με βάση τον κώδικα συμπεριφοράς.

Ερωτηθείς αν ο κώδικας συμπεριφοράς θα περιλαμβάνει και υποδείξεις για μείωση επιτοκίων, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «ο κώδικας θα διαμορφωθεί αποκλειστικά από την Κεντρική Τράπεζα, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε διαβούλευση με την Κεντρική Τράπεζα σε μια προσπάθεια να διατυπώσει την πολιτική της η Κυβέρνηση μέσω αυτού του διαλόγου».

Σε ερώτηση αν υπάρχει χρόνος για έγκριση των νομοσχεδίων από τη Βουλή πριν το κλείσιμο για τις θερινές διακοπές, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «πιστεύουμε ότι μέχρι την Πέμπτη θα μπορούν να περάσουν αυτές οι τροποποιήσεις».

Συνεπείες στις πρόνοιες του Μνημονίου

Εξάλλου, ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση θα είναι συνεπής στην εφαρμογή των προνοιών του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης και επιδιώκει όπως αυτή η συνέπεια καταγραφεί στην επικείμενη αξιολόγηση της Τρόικας, που αρχίζει στις 17 Ιουλίου.

Ο κ. Στυλιανίδης είχε ερωτηθεί αν υπάρχει αρκετός χρόνος για έγκριση των νομοσχεδίων που εκκρεμούν πριν το κλείσιμο της Βουλής.

Λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά νομοσχέδια που αφορούν εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και μνημονιακά νομοσχέδια, που στοχεύουν στο να καταδείξουν ότι η Κυβέρνηση είναι συνεπής στην εφαρμογή του μνημονίου, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι «θέλουμε να πείσουμε ότι αυτή η συνέπεια μας θα καταγραφεί και στην αξιολόγηση της Τρόικας τις επόμενες μέρες».

Keywords
Τυχαία Θέματα