Η Κυβέρνηση ενισχύει τη ρευστότητα ΜΜΕ μέσω τροποποιήσεων στο ΦΠΑ

15:50 5/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) με κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ, παρέχει η Κυβέρνηση μέσω τροποποίησης της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Με την υιοθέτηση του καθεστώτος ταμειακής λογιστικής, η Κυβέρνηση επιτρέπει στις συγκεκριμένες ΜΜΕ που πωλούν αγαθά και χρεώνουν ΦΠΑ

να μην το καταβάλλουν παρά μόνο όταν το έχουν εισπράξει, κάτι που ενισχύει τη ρευστότητα και το κεφάλαιο κίνησης των εν λόγω εταιρειών.

«Το καθεστώς αυτό προβλέπει ότι ο παροχέας ή το πρόσωπο που παραδίδει τα αγαθά δεν αποδίδει το ΦΠΑ παρά μόνο όταν πληρωθεί για την παράδοση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών. Το μέτρο είναι υποβοηθητικό για τη συνέχιση της λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων και αφορά επιχειρήσεις των οποίων κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τις 25χιλ. Είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο για τις επιχειρήσεις για την περίοδο της κρίσης», ανέφερε στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ελαφρύνσεις και σε εταιρείες που επηρεάστηκαν από τις αποφάσεις του Eurogroup

Παράλληλα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι το Υπουργικό υιοθέτησε δεύτερη τροποποίηση της νομοθεσίας ΦΠΑ με σκοπό την παροχή ελαφρυντικών μέτρων σε υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα που έχουν επηρεαστεί από τα μέτρα εξυγίανσης που επιβλήθηκαν στον κυπριακό τραπεζικό τομέα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, η τροποποίηση προβλέπει τη μείωση του πρόσθετου τόκου και φόρου από 10% σε 5% για τις φορολογικές περιόδους που λήγουν στις 31/5/2013 και 31/06/2013 και 31/07/2013 και 31/08/2013 και 30/09/2013.

Εξήγησε ότι η τροποποίηση αυτή αφορά το ΦΠΑ και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι ο κύκλος εργασιών τους κάτω των 25.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα