Η Κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις έναντι των δανειστών, λέει ο Πρ. Προδρόμου

16:36 13/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου, σε γραπτή ανακοίνωσή του, εκτιμά ότι η εφαρμογή των υποχρεώσεων έναντι των δανειστών της Κύπρου οφείλεται στην υπομονή και καρτερικότητα των πολιτών, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Κυβέρνηση έχει μέχρι τώρα καταφέρει να ανταποκριθεί επιτυχώς στις υποχρεώσεις έναντι των δανειστών μας.

Κατάφερε, σημειώνει, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, να εφαρμόσει όλα

εκείνα τα μέτρα με τα οποία μας δέσμευσαν οι δανειστές και τα οποία βρήκε μπροστά της από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία.

“Στην πραγματικότητα, όμως, αυτή η επίδοση οφείλεται στην υπομονή και την καρτερικότητα των πολιτών που αναγκάστηκαν να επωμιστούν τις συνέπειες χρόνιας οικονομικής κακοδιοίκησης και σπατάλης. Η συμβολή και οι θυσίες των ανθρώπων της Κύπρου δίνουν το μέτρο των εποικοδομητικών προσπαθειών που με ρεαλισμό και υπευθυνότητα πρέπει να κάνουμε, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, για την επανασύνταξη και την ανόρθωση της οικονομίας”, προσθέτει.

Χάρη στη μέχρι στιγμής συνέπεια που επέδειξε η Κύπρος, αναφέρει ο κ. Προδρόμου, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο δεν περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα – αντίθετα από ότι ισχυρίζονται κάποιοι, πρόκειται για αναδιάταξη και χρονικό επαναπροσδιορισμό των ήδη συμφωνηθέντων από το πρώτο Μνημόνιο, πέρσι.

Οι «εκ των υστέρων προφήτες», προσθέτει, δεν βοηθούν ούτε την οικονομία της χώρας ούτε τους πολίτες και ιδιαίτερα εκείνους που υποφέρουν περισσότερο από τη δοκιμασία. Ιδιαίτερα όταν τέτοιοι μεθύστεροι «προφήτες», συνεχίζει, δεν έπραξαν ότι έπρεπε σε κρίσιμο χρόνο, την ώρα που ασκούσαν εξουσία.

“Εάν το πολιτικό σύστημα αρκεστεί είτε σε «κροκοδείλια δάκρυα» είτε σε αφορισμούς, τότε θα αξίζει την περαιτέρω απαξίωση που θα του επιφυλάξει η κοινωνία”, προσθέτει.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα μελετήσει ενδελεχώς το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, προσβλέποντας και στην ενημερωτική συνάντηση που θα έχουν τα κόμματα με τον υπουργό Οικονομικών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Το κόμμα μας, σημειώνει, αναμένει από την Κυβέρνηση ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα με συνέπεια και αποφασιστικότητα και ταυτόχρονα να προσπαθεί για την ενίσχυση της οικονομίας, όπως ακριβώς έγινε χτες με την εξασφάλιση των πρόσθετων 100 εκ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό 2014 της Ε.Ε., αλλά και των 10,81 εκ. ευρώ για την απασχόληση των νέων, που ανακοινώθηκαν από την Κομισιόν.

Στην κατάσταση που έχουμε οδηγηθεί, αναφέρει, πρέπει να ξεπεράσουμε εαυτόν και να εξαντλήσουμε τα περιθώρια που δίνει η ιδιότητα της χώρας μας ως κράτους-μέλους της Ένωσης.

Ταυτόχρονα, αναφέρει, είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε εποικοδομητικό διάλογο όχι μόνο με τα συνεργαζόμενα κόμματα και την Κυβέρνηση, αλλά και με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

“Χρειάζονται ιδέες και προτάσεις για κρίσιμα ζητήματα τα οποία –πάντα στο πλαίσιο των συμφωνιών- μπορεί να επηρεαστούν ευνοϊκά από δικές μας αποφάσεις και δράσεις”, προσθέτει, λέγοντας ότι τέτοια ζητήματα είναι η αναδιάρθρωση υφιστάμενων δανείων και η δίκαιη προστασία των δανειοληπτών, πρωτοβουλίες για την απάμβλυνση του οξύτατου προβλήματος της ανεργίας, μέτρα για δικαιότερη κατανομή των βαρών και την ενίσχυση των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ιδέες για την προσέλκυση-ενέργειες για τη συμπίεση των επιτοκίων, επενδύσεων και άλλης χρηματοδότησης της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα