Επικρίσεις βουλευτών σε τοποθετήσεις Α. Βγενόπουλου

16:09 13/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Υπάρχουν δηλώσεις ανάξιες σχολιασμού, απάντησε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών όταν κλήθηκε να σχολιάσει το χαρακτηρισμό της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής από τον Ανδρέα Βγενόπουλο ως «φόρουμ λαϊκισμού», προσθέτοντας ότι ανάλογα με τις δηλώσεις είναι και οι απαντήσεις που πρέπει να δίνονται.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, κληθείς

να σχολιάσει το χαρακτηρισμό Βγενόπουλου, εξέφρασε λύπη και υπογράμμισε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι κυρίαρχο σώμα που εκλέγεται από τον κυπριακό λαό, τον οποίο κάποιοι τραπεζίτες έχουν απομυζήσει.

Σχολιάζοντας δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα ότι δεν είναι ορθό η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής να συζητά το όλο θέμα, ο κ. Δαμιανού είπε ότι ο κάθε θεσμός εφ ώ ετάχθη. Πρόσθεσε ότι η Βουλή ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και ανέφερε ότι η δήλωση του δεν αφορά τον Γενικό Εισαγγελέα και παραμένει δεσμευμένη στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου κατά τρόπο που να μην επηρεάζει την ποινική έρευνα και ενώνει τη φωνή με όσους θέλουν να επέλθει κάθαρση και οι υπαίτιοι να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους στα κυπριακά δικαστήρια.

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα για τα μπόνους των τραπεζιτών, ο κ. Δαμιανού είπε ότι με δεδομένο το προκλητικό αυτών των μπόνους το θέμα χρήζει ενδελεχούς μελέτης.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης διατύπωσε τη θέση ότι το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνει η Βουλή είναι να μπει σε διάλογο με τον οιονδήποτε και ειδικά με άτομα που ενδέχεται να ενέχονται σε πράξεις, παραλείψεις και ενέργειες που ζημίωσαν την πατρίδα μας.

Αναφερόμενος στο θέμα των μπόνους των τραπεζιτών, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι πρέπει να διερευνηθούν, πλήρως και μέχρι τέλους οι όποιες απαράδεκτες πρακτικές, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει ο τόπος να συνεχίσει και να βγει από την κρίση.

« Όλοι δίνουμε εξετάσεις στο θέμα της απονομής της δικαιοσύνης», συνέχισε, λέγοντας ότι όσοι πήραν παράνομα, παράτυπα και καταχρηστικά ή σε βάρος του κοινωνικού συνόλου αυτά τα μπόνους, πρέπει να υποχρεωθούν να τα επιστρέψουν

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα, διατύπωσε τη θέση ότι «υπάρχει αρκετή ωριμότητα στη Βουλή ώστε μέσα από το θεσμικό της ρόλο να μην παραβλάψει το έργο της δικαιοσύνης και να διασφαλίσει ότι αυτά τα ζητήματα με κανένα τρόπο δεν θα περάσουν απαρατήρητα».

Πρόσθεσε ότι οι επιφυλάξεις που εκφράζει ο Γενικός Εισαγγελέας είναι κατανοητές.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, σχολιάζοντας την αναφορά Βγενόπουλου, είπε ότι ο κ. Βγενόπουλος συνηθισμένος ως ήταν να εισέρχεται στο Προεδρικό και τη Βουλή πατώντας σε κόκκινα χαλιά φαίνεται ενοχλήθηκε από την αχτίδα διαφάνειας που προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών.

Ο κ. Περδίκης υπενθύμισε ότι επισκέφθηκε τη Βουλή και «του επετράπη από την τότε Κυβέρνηση να κάνει το παιγνίδι του ως μεσσίας» όπως ανέφερε.

«Εάν θέλει να έρθει στην Κύπρο και να παρουσιαστεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και ενώπιον των κυπριακών δικαστηρίων είναι καλοδεχούμενος, αλλά θα έρθει ως εγκαλούμενος και όχι ως διδάκτωρ της παραοικονομίας», είπε.

Ο κ. Περδίκης επανέλαβε έκκληση προ τη Νομική Υπηρεσία και την Κυβέρνηση να καταθέσουν τάχιστα στη Βουλή νομοσχέδια που να συμπληρώνουν τα κενά του νομικού πλαισίου και να αποτρέπουν την επανάληψη πράξεων εγκληματικής αμέλειας που οδήγησαν στην καταστροφή της κυπριακής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τα μπόνους, ο κ. Περδίκης είπε πως πρέπει να μελετηθεί σοβαρά η δυνατότητα να επιστρέψουν αυτά τα μπόνους ως ελάχιστη τιμωρία για την ευθύνη τους.

Κάποιοι εξ αυτών, ανέφερε, συμμετείχαν μέχρι πρόσφατα σε συνεδρίες της Επιτροπής Οικονομικών και συμμετείχαν και υποδείκνυαν ή συμβούλευαν στη λήψη μέτρων για σωτηρία των τραπεζών και της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα