Η Κύπρος συμμετέχει στην Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης των Συνδικάτων

12:45 14/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στο πλαίσιο της σημερινής Πανευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης των Συνδικάτων, οι Οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ, ΕΤΥΚ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ και ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, ενώνουν τη φωνή τους μαζί με την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), αξιώνοντας μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης χωρίς συρρίκνωση του κράτους

πρόνοιας και υπόσκαψη του ευρωπαϊκού κοινωνικού προτύπου ανάπτυξης.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα γραφεία της ΣΕΚ στη Λευκωσία, ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως, μιλώντας εκ μέρους των συντεχνιών που μετέχουν, ανέφερε ότι “το συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου εκφράζει την έντονη αντίθεση του στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στις πλείστες χώρες της Ευρώπης σύροντας τους εργαζόμενους και τα μη προνομιούχα στρώματα του πληθυσμού στην φτώχεια και την εξαθλίωση”.

Ενωμένοι και αποφασισμένοι για κοινή δράση, υπέρ της πρακτικής των εργατικών και κοινωνικών συμφερόντων, είπε, αντιτασσόμαστε στις πολιτικές σκληρής λιτότητας που προωθούνται μέσω του δημοσιονομικού συμφώνου και επιβάλλονται μέσω τρόικας, φτωχοποιώντας τους μισθωτούς και την πλειοψηφία των νοικοκυριών.

“Σε τούτη τη δύσκολη περίοδο της βαθειάς οικονομικής ύφεσης ζητούμε από τις Κυβερνήσεις των χωρών και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ευθυγραμμίσουν τις αποφάσεις τους με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων με σεβασμό στον Κοινωνικό Διάλογο και στη συλλογική διαπραγμάτευση”, πρόσθεσε.

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε, να εγκαταλείψει τις ισοπεδωτικές πολιτικές που καρατομούν τους μισθούς και τα ωφελήματα των εργαζομένων, υιοθετώντας συνταγές βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης.

Συντάσσουμε τις δυνάμεις μας μαζί με τους Ευρωπαίους εργαζομένους, σημείωσε, διατρανώνοντας την αποφασιστικότητα μας να αγωνισθούμε για την υπογραφή ενός δίκαιου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Συμβολαίου που να στηρίζεται στον ειλικρινή Κοινωνικό Διάλογο, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καταγγέλλουμε τις λανθασμένες συνταγές της τρόικας, συνέχισε, που κατακρεούργησαν τον ελληνικό λαό βυθίζοντας τη χώρα και το λαό στην απόγνωση και στην κοινωνική περιθωριοποίηση.

“Αντιστρατευόμαστε τις πολιτικές για ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Αρνούμαστε να υποταχθούμε στη λογική της μείωσης μισθών και συντάξεων και υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Προτείνουμε την εμπέδωση συνθηκών κοινωνικής δικαιοσύνης μέσω δίκαιης κατανομής του παραγόμενου πλούτου και πάταξης της οργιάζουσας φοροδιαφυγής”, συμπλήρωσε.

Οι ηγεσίες των συντεχνιών που μετέχουν στην Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης των Συνδικάτων στην Κύπρο, θα έχουν συνάντηση στις 1230 με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον οποίον – όπως λέχθηκε στη δημοσιογραφική διάσκεψη – θα καλέσουν να χειρισθεί με υπευθυνότητα και σοβαρότητα τα προβλήματα της οικονομίας και να διαπραγματευθεί διεκδικητικά και τεκμηριωμένα με την τρόικα, με στόχο τη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας για όλους.

Ερωτηθείς αν η σημερινή εκδ

Keywords
Τυχαία Θέματα