Η Κύπρος δεν έχει τίποτα να κρύψει, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ ενώπιον Ολλανδών Βουλευτών

19:25 31/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πηγή άρθρου: Η Κύπρος δεν έχει τίποτα να κρύψει, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ ενώπιον Ολλανδών Βουλευτών από το onlycy.com.

Την ετοιμότητα της Κύπρου να δεχτεί τον όποιο έλεγχο από διεθνείς αρμόδιους οργανισμούς για τις διαδικασίες κατά του ξεπλύματος χρήματος που εφαρμόζει η χώρα, επανέλαβε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Ολλανδικής Βουλής,

υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι “δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε”.

Διαβεβαίωσε ότι οι πληροφορίες για θέματα φορολογίας κατόπιν δικών του εντολών σε περίοδο 10 ημερών, ενώ οι ισχύοντες κανόνες προνοούν ικανοποίηση των σχετικών ερωτήσεων σε περίοδο τριών μηνών.

“Έχουμε κανόνες στην Ευρώπη. Έχει λεχθεί επανειλημμένα ότι συμμορφωνόμαστε με όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και έχω επίσης πει ότι θέλουμε να πάμε και πέραν των κανόνων αυτών γιατί πρόκειται για τη δουλειά μας, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες”, είπε ο κ. Σιαρλή.

Σημείωσε πως αυτό που είναι άδικο είναι να εκτοξεύονται κατηγορίες και υπαινιγμοί, επισημαίνοντας ότι όλοι πρέπει να σέβονται την αλήθεια και τη διαφάνεια.

“Και αυτό είναι κάτι επί του οποίου έχουμε δεσμευτεί”, είπε.

Από την πλευρά της η Επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ Εύα Παπακυριακού είπε μεταξύ άλλων πως οργανισμοί κατά του ξεπλύματος χρήματος έχουν επιθεωρήσει όχι μόνο την κυπριακή νομοθεσία για αυτό το θέμα αλλά και την εφαρμογή της. Είπε συγκεκριμένα ότι η Κύπρος αξιολογήθηκε για τέταρτη φορά από την οργάνωση Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης για τέταρτη φορά, τονίζοντας πως η οργάνωση αυτή αξιολόγησε και την εφαρμογή και όχι μόνο το νομικό πλαίσιο του συστήματος.

Όλοι ανήκουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια και θα ήταν καλό αν κατηγορείς κάποιον να δίνεις κάποιες πληροφορίες για να διερευνώνται από τις Αρχές, είπε, προσθέτοντας ότι αρκετοί δημοσιογράφοι έχουν κατηγορήσει την Κύπρο, χωρίς όμως να παραθέσουν συγκεκριμένες πληροφορίες.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών για θέματα φορολογίας, Κίκης Παφίτης, δήλωσε ότι η Κύπρος δεν είναι φορολογικός παράδεισος. Η Κύπρος, είπε, υιοθετεί την ευρωπαϊκή οδηγία για τη φορολογία, αλλά και τη διεθνή πρακτική που διέπει το θέμα.

“Η Κύπρος με κανένα τρόπο δεν είναι φορολογικός παράδεισος αφού ακολουθεί όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τις διεθνείς πρακτικές”, είπε.

“Το 10% του εταιρικού φόρου ακούγεται εντυπωσιακό αλλά στο τέλος της ημέρας δεν είναι ακριβώς έτσι, αν λάβει κανείς υπόψη φορολογίες όπως ο φόρος επί των μερισμάτων και τα λοιπά, ο ουσιαστικός φορολογικός συντελεστής για μια εταιρεία είναι 20%”, εξήγησε.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει κάποια προστασία του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος από την Ελλάδα. Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει στρατηγικό σχέδιο μείωσης του τραπεζικού τομέα σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Σε ερώτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Σιαρλή επανέλαβε ότι υπάρχει δέσμευση στο μνημόνιο αν το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Πρόσθεσε πως οι ημικρατικοί οργανισμοί για τους οποίους θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης αφορούν τις τηλεπικοινωνίες, τον ηλεκτρισμό και την Αρχή Λιμένων. Σημείωσε ακόμη ότι το ελάχιστο ποσό που εκτιμάται ότι θα εξασφαλιστεί από ενδεχόμενη πώληση είναι 1 δις ευρώ και το μέγιστο 2,2 δις.

Σε ερώτηση για το ρωσικό δάνειο ύψους 2,5 δις, ο κ. Σιαρλή υπέδειξε ότι οι τελευταίες δηλώσεις από Ρώσους υψηλόβαθμους αξιωματούχους υποδηλώνουν ότι η Μόσχα θα συνεισφέρει.

Υπογράμμισε όμως ότι οι Ρώσοι θα συμμετέχουν στη στήριξη της Κύπρου “με τους ακριβώς ίδιους όρους όπως οι άλλοι (πιστωτές). Δεν θα συμμετέχουν με διαφορετικούς όρους”.

Ο κ. Σιαρλή είπε ότι δεν υπάρχει καμία “κρυφή ατζέντα” στην παροχή του δανείου ύψους 2,5 δις που δόθηκε στα τέλη του 2011. “Πρόκειται για ένα εντελώς καθαρό, ένα εντελώς εμπορικό δάνειο”, είπε.

Ο Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε αρκετά πράγματα, όπως ο ισχυρισμός που προέβαλε Ολλανδός βουλευτής ότι στην Κύπρο υπάρχουν 150 δις σε καταθέσεις.

Απαντώντας, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι οι συνολικές καταθέσεις ανέρχονται σε 70 δις, εκ των οποίων τα 22 δις αφορούν καταθέσεις από κάτοικους τρίτων χωρών, περιλαμβανομένων Ρώσων πολιτών.

The post Η Κύπρος δεν έχει τίποτα να κρύψει, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ ενώπιον Ολλανδών Βουλευτών appeared first on onlycy.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα