Η ΕΠΟΠΑΗ ζητά από τη Βουλή να επανεξετάσει την κρατικοποίηση της Λαϊκής

20:53 9/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ελεύθερη Παγκύπρια Οργάνωση Προσωπικού ΑΗΚ (ΕΠΟΠΑΗ), σε ανοικτή επιστολή της προς τους Κύπριους Βουλευτές, ζητά όπως η Βουλή επανεξετάσει το θέμα της κρατικοποίησης της Λαϊκής Τράπεζας και απαλλάξει τους εργαζομένους και τους πολίτες από ένα τέτοιο «δυσβάστακτο και καταστροφικό χρέος».

Οπως αναφέρεται «η Βουλή

πείσθηκε από τον πρώην τραπεζίτη Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ενδιαφερόταν δήθεν για την προστασία των Κυπρίων καταθετών, και μέσα στα μεσάνυκτα φορτώθηκαν στις πλάτες του κυπριακού λαού δισεκατομμύρια χρεών που μια τράπεζα δημιούργησε από την αλόγιστη και ανεξέλεγκτη δραστηριότητα της».

«Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η Βουλή δεν ενημερώθηκε σωστά και ουσιαστικά προστάτευσε κατά τη γνώμη μας τα συμφέροντα των τραπεζιτών (να μην αλλάξει χέρια η τράπεζα) ενώ ταυτόχρονα βρήκαν ευκαιρία να καλυφθούν οι ασκούντες την ανεύθυνη πολιτική των τραπεζών».

Η ΕΠΟΠΑΗ προσθέτει ότι οι τράπεζες είναι επιχειρήσεις με μεγαλομετόχους και με πλουσιοπάροχα αμειβόμενα διευθυντικά στελέχη και θα πρέπει οι ίδιες να βρουν λύσεις αναχρηματοδότησης και εν πάση περιπτώσει δεν πρέπει επ’ ουδενί λόγω να αναλάβουν οι εργαζόμενοι και ο λαός να αποκαταστήσουν την αξία των μετοχών τους.

Η οργάνωση εκτιμά πως σκόπιμα η Τρόικα και ο Υπουργός άφησαν το χρόνο να διαρρεύσει ούτως ώστε να βρεθούμε όλοι προ τετελεσμένων.

«Η Βουλή, ως εκπρόσωπος του λαού και ο κύριος θεματοφύλακας της κρατικής μας οντότητας και υπόστασης του Κράτους, θα πρέπει να αντισταθεί στην όποια Τρόικα, οι λύσεις της οποίας υποδουλώνουν την κυπριακή οικονομία και θα τη βάλουν σε μια συνεχή ύφεση επαναλαμβανόμενων καταστροφικών μνημονίων», αναφέρεται.

Η οργάνωση διερωτάται επίσης γιατί «η αχαλίνωτη δραστηριότητα» των τραπεζών διέφυγε της προσοχής των τραπεζιτών Υπουργών και γιατί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δεν έπραξε το καθήκον του. Διερωτάται επίσης γιατί προτού γίνει γνωστή «η κατάντια μας» οι τράπεζες ανακοίνωναν κέρδη.

«Γιατί δεν ζητούμε ως Κράτος ευθύνες από Κράτη όπως η Γερμανία που ξεφόρτωσαν ελληνικά ομόλογα προ του κουρέματος στις κυπριακές τράπεζες; Πού ήταν καθ’ όλη αυτή τη χρονική περίοδο τα θεσμικά όργανα που έπρεπε να λειτουργούν με τις νομοθεσίες που η Βουλή έχει ψηφίσει;», διερωτάται.

Η ΕΠΟΠΑΗ αναφέρει ότι πέρα από το μεγάλο πρόβλημα των κυπριακών τραπεζών θεωρεί επίσης απαράδεκτο το δημοσιοοικονομικό έλλειμμα όπως αυτό εκτινάχθηκε τα τελευταία χρόνια και πως πρέπει να ελεγχθούν δαπάνες που πιθανόν να είναι πιο ανώδυνες. Παράλληλα, αναφέρει θα πρέπει όλοι να συνεισφέρουν και όχι μόνο οι υπάλληλοι για την κάλυψή του. Θεωρεί τέλος αδιανόητο να ενταχθούν στα ελλείμματα και οι ατασθαλίες των τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα