ΣΕΚ: Τρόικα και Κυβέρνηση κινούνται υπέρ της σκληρής λιτότητας

20:32 9/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στη σκληρή λιτότητα και κατά της μισθωτής εργασίας οδηγούν τα μέτρα της Τρόικας αλλά και οι αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης, ενώ δεν δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ), η Εκτελεστική Επιτροπή της οποίας συνήλθε εκτάκτως την Τρίτη και μελέτησε εις βάθος τις προτάσεις της Κυβέρνησης προς την Τρόικα.

Η ΣΕΚ,

σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι «προσπάθειά μας είναι να περιορισθεί το βαρύ κόστος το οποίο καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής».

Προσθέτει ότι «τα βάρη θα πρέπει να κατανεμηθούν ανάλογα με τις αντοχές της κάθε εισοδηματικής τάξης».

Η ΣΕΚ θεωρεί ότι «στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, η Κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τις εργασιακές Νομοθεσίες αλλά και το θεσμό της ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης», προσθέτοντας ότι «πρέπει να διαφυλαχθεί η ΑΤΑ στη βάση της πρόσφατης πρότασης του Υπουργείου Εργασίας για αναδιάρθρωση του θεσμού».

Στην ανακοίνωσή της, η ΣΕΚ εκφράζει διαφωνία «με την εκποίηση ημικρατικών οργανισμών με πρόσχημα την κάλυψη δημοσιονομικών ελλειμμάτων».

Αναφέρει ότι «η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια για δημιουργία κοινωνίας αστέγων, για αυτό οι προσεγγίσεις της Τρόικας για εκπόνηση περιουσιών μη εξυπηρετουμένων δανείων να αναθεωρηθεί αποκτώντας κοινωνικό πρόσωπο».

Η ΣΕΚ προτείνει, «αντί να αυξηθεί ο ΦΠΑ, να ληφθούν τολμηρά μέτρα ανάπτυξης της φοροδιαφυγής μέσα σε καθορισμένα χρονοδιαγράμματα και να ενδυναμωθεί δραστικά η εισπρακτική ικανότητα των φοροϋπηρεσιών με σκοπό την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών».

Αναφέρει, επίσης, ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να ζητήσει προσωρινή παρέκκλιση από το κοινοτικό κεκτημένο για την εργοδότηση αλλοδαπών έως ότου ανακάμψει ουσιαστικά η οικονομία, στοχεύοντας στην αναχαίτιση της καλπάζουσας ανεργίας και ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής».

Η ΣΕΚ εισηγείται ακόμη «να μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις των πολιτειακών – κρατικών αξιωματούχων και των Βουλευτών, στο ύψος των μειώσεων που θα συμφωνηθούν για τους υψηλόμισθους δημόσιους υπαλλήλους».

Αναφέρει ότι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων «να εισφέρουν και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι στη βάση των τεκμαρτών κάθε επαγγελματικής κατηγορίας».

Η ΣΕΚ αναφέρεται στην ανάγκη «να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας μέσω της αύξησης της εθνικής παραγωγικότητας και με βασική προϋπόθεση τον εκσυγχρονισμό της κρατικής μηχανής».

Προσθέτει ότι πρέπει «να εφαρμοσθούν πολιτικές ανάπτυξης με πόρους που μπορούν να αντληθούν από χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δίνοντας προτεραιότητα στην απασχόληση των νέων μέσω προγράμματος εγγυήσεων για άνεργους νέους πέραν των τριών μηνών και προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας».

Η ΣΕΚ αναφέρεται και στο Γενικό Σχέδιο Υγείας, λέγοντας ότι μέσα στην επόμενη τριετία είναι αναγκαίο να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες για την εφαρμογή του.

Προσθέτει ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πλήξει με νέα βάρη τ

Keywords
Τυχαία Θέματα