Η Επιτροπή προτείνει κανόνες υλοποίησης της πρωτοβουλίας για τους νέους

19:00 12/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Λειτουργικούς κανόνες για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, πρότεινε σήμερα η Κομισιόν σε συνέχεια της έγκρισης από τους Ευρωπαίους ηγέτες αρχικά και το Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στη συνέχεια, της πρωτοβουλίας για τη σύσταση ταμείου με προϋπολογισμό ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2014-20.

«Έπειτα από το ισχυρό πολιτικό μήνυμα που δόθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς υποστήριξη της πρωτοβουλίας “εγγύηση για τη νεολαία” και των άλλων μέτρων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της ανεργίας

των νέων, η οποία έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, η Επιτροπή υπέβαλε τη συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τους πόρους αμέσως μόλις τεθεί σε ισχύ το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2014-20 », δήλωσε σήμερα επίτροπος αρμόδιος για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και την κοινωνική ένταξη, Λάζλο Αντόρ.

.Η πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων αναμένεται να ενισχύσει ιδιαίτερα τους νέους που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης στις περιοχές της Ένωσης στις οποίες το ποσοστό ανεργίας των νέων υπερέβαινε, το 2012, το 25%. Η εν λόγω πρωτοβουλία θα επικεντρωθεί στην ένταξη αυτών των νέων στην αγορά εργασίας.

Με βάση τα στοιχεία της Εurostat, σε 9 κράτη μέλη, περιλαμβανομένων της Κύπρου και της Ελλάδας, η ανεργία το 2012 ξεπέρασε το 25% στους νέους κάτω των 25 ετών. Πρόκειται για την Ελλάδα (59,4%), την Ισπανία (55,5%), την Πορτογαλία (38,6%), την Ιταλία (38,7%), τη Σλοβακία (35,9%), την Ιρλανδία (30,9%), την Κύπρος (28,4%), τη Σλοβενία (27,1%) και τη Γαλλία (26,9%).

Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, τα χρήματα που θα διατεθούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση και την επιτάχυνση των μέτρων που περιγράφονται στη δέσμη μέτρων , η οποία εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2012. Ειδικότερα, τα κράτη μέλη θα μπορούν να διαθέσουν τα σχετικά κονδύλια για τη χρηματοδότηση μέτρων που αποσκοπούν στην εφαρμογή, στις επιλέξιμες περιφέρειες, της σύστασης σχετικά με την εγγύηση για τη νεολαία, η οποία συμφωνήθηκε από το Συμβούλιο των Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 28 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την πρωτοβουλία «εγγύηση για τη νεολαία», τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι νέοι ηλικίας έως 25 ετών λαμβάνουν μια καλής ποιότητας προσφορά απασχόλησης, συνεχούς εκπαίδευσης, μαθητείας ή πρακτικής άσκησης εντός τεσσάρων μηνών από το τέλος της σχολικής τους ζωής ή από τη στιγμή που μένουν άνεργοι.

Η πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων θα υλοποιηθεί συμπληρωματικά προς άλλα προγράμματα που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των προγραμμάτων που υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, με σκοπό τη δημιουργία ή την εφαρμογή των νέων συστημάτων εγγυήσεων, όπως τη μεταρρύθμιση των σχετικών φορέων και υπηρεσιών.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, 3 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από μια ειδική γραμμή του προϋπολογισμού, με τίτλο «απασχόληση των νέων», και το ποσό αυτό θα συμπληρωθεί με τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). Λόγω των δημοσιονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σήμερα τα κράτη μέλη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, τα κράτη μέλη θα καταβάλουν μόνο ένα μέρος της εθνικής συνεισφοράς που θα κατέβαλαν υπό ομαλές συνθήκες.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τον Ιανουάριο του 2013 το ποσοστό της ανεργίας των νέων στην ΕΕ (23,6%) ήταν υπερδιπλάσιο από το ποσοστό ανεργίας των ενηλίκων. Υπάρχουν σήμερα 7,5 εκατομμύρια νέοι Ευρωπαίοι (ηλικίας 15-24 ετών) που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης στην ΕΕ. Η ανεργία των νέων είναι ιδιαίτερα έντονη σε ορισμένες περιοχές. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τα συγκεκριμένα άτομα, αλλά συνιστά σοβαρή απειλή και για την κοινωνική συνοχή στην ΕΕ και ενδέχεται να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στο οικονομικές δυνατότητες και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους αποτελεί βασικό στόχο της πολιτικής για τη συνοχή, που υποστηρίζεται τόσο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα