Η επιλογή Διοικητή ΚΤ ενδέχεται να επηρεάσει το Ευρωσύστημα

14:42 25/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το πρόσωπο του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας δεν αφορά μόνο το εσωτερικό της Κύπρου, αλλά ενδεχομένως να επηρεάσει και καταστάσεις στο Ευρωσύστημα, ανέφερε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο κ. Νεοφύτου, σε δηλώσεις του στα γραφεία του κόμματος, είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το απόλυτο συνταγματικό δικαίωμα να κάνει την επιλογή του προσώπου, αν και

σημείωσε ότι έχει καθυστερήσει ήδη.

Ερωτηθείς σχετικά με πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στη Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών ότι δεν θα ανανεωθεί η θητεία του Αθανάσιου Ορφανίδη, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι δεν είναι δουλειά του να μπαίνει σε ονόματα.

«Ταπεινά υποδεικνύω ότι η απόφαση του Προέδρου δεν είναι απόφαση που αφορά μόνο το εσωτερικό της Κύπρου» λόγω της κατάστασης στο Ευρωσύστημα και την Κύπρο, είπε ο κ. Νεοφύτου.

Πρόσθεσε ότι η επιλογή του προσώπου μπορεί να είναι μια αξιόπιστη επιλογή που θα έχει πέραση και λόγο στο Ευρωσύστημα και θα είναι και βοηθητική για την Κύπρο, μπορεί όμως να είναι και μια επιλογή, όπως άλλες επιλογές στο παρελθόν, που όχι μόνο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο εσωτερικό αλλά και αναταράξεις εκτός Κύπρου.

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε νωρίτερα στην κατάσταση των κυπριακών τραπεζών, λέγοντας πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα πρέπει να αντλήσουν από ιδίους πόρους, από τους μετόχους ή από τις αγορές έναν ποσό που ίσως πλησιάζει τα δύο δις ευρώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πρόσθεσε ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο κάποια από τις κυπριακές τράπεζες να μην μπορέσει να εξασφαλίσει αυτά τα σημαντικά ποσά και ο χρηματοπιστωτικός τομέας να χρειαστεί κρατική στήριξη, ενώ συμπλήρωσε ότι η Κύπρος είναι αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές από τον Μάιο του 2011.

«Πέραν των ευθυνών που υπάρχουν και που πολλάκις έχω αναφερθεί στο παρελθόν, προτεραιότητα σήμερα είναι η στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα και η διασφάλιση της φερεγγυότητάς του και η εγγύηση των καταθέσεων που υπάρχουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου», είπε ο κ. Νεοφύτου.

Πρόσθεσε ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, την ώρα που δύο από τους τρεις οίκους αξιολόγησης κατατάσσουν την Κύπρο στην κατηγορία των σκουπιδιών, «χρειάζεται να δούμε τι θα κάνουμε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Eurogroup, το Ecofin, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» και να κρατήσουμε την αξιοπιστία μας.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι δημιουργούνται νέα γκρίζα σύννεφα πάνω από τον οικονομικό ορίζοντα της Ευρωζώνης, λόγω της αβεβαιότητας της έκβασης των γαλλικών εκλογών, αλλά και των εξελίξεων στην Ολλανδία.

Είπε ότι αυτό οφείλεται στο ότι ο επικρατέστερος για νίκη στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως θα επαναδιαπραγματευτεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ, μια απόφαση που είχε καθησυχάσει κάπως τις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες.

Ακόμη αναφέρθηκε και στην κατ

Keywords
Τυχαία Θέματα