Η επαναβεβαίωση της αποστολής της ΕΕ πρόκληση για την Ελλάδα

16:52 9/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η επαναβεβαίωση της αποστολής της ΕΕ στις καρδιές και στα μυαλά των Ευρωπαίων πολιτών αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, επεσήμανε ο Έλληνας Πρέσβης Βασίλης Παπαϊωάννου, κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας στο Σπίτι της Ευρώπης, στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ κινούνται γύρω από τέσσερις βασικούς άξονες, την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κοινωνική συνοχή, την περαιτέρω ολοκλήρωση ΕΕ και Ευρωζώνης, μια κοινή περιεκτική μεταναστευτική πολιτική,

μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή θαλάσσια πολιτική καθώς και τη συνέχιση της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ.

Η Ελλάδα, ανέφερε στην εισαγωγική του ομιλία, «αναλαμβάνει την Προεδρία σε ένα κρίσιμο, μεταβατικό σταυροδρόμι για την Ευρώπη». Σημείωσε ότι η οικονομική κρίση, οι πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης που στοχεύουν στην επίτευξη χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, το εύρος και η ένταση της κρίσης, η μετέπειτα ύφεση και η ανεργία, υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη σημαντικού αριθμού Ευρωπαίων πολιτών στην ικανότητα της ΕΕ να εφαρμόσει αξιόπιστες και αποτελεσματικές πολιτικές». Αυτές οι εξελίξεις, πρόσθεσε, «έχουν επιδράσει σημαντικά στην κοινωνική συνοχή, κυρίως στις χώρες που επηρεάζονται άμεσα από την κρίση».

Τα πράγματα είναι πάντοτε πιο εύκολα, ανέφερε ο Έλληνας Πρέσβης σε καιρούς ευημερίας. Αντίθετα, τα οικονομικά προβλήματα συχνά οδηγούν σε έντονο εσωτερικό διχασμό, και κοινωνικές τριβές και ξυπνούν παλιές αντιλήψεις και στερεότυπα». Προειδοποίησε ότι γι αυτό και κανείς δεν πρέπει να υποτιμά ότι λόγω της κρίσης και όχι μόνο, η ΕΕ δεν είναι το ίδιο δημοφιλής στους ίδιους τους πολίτες της ή το ίδιο ελκυστική για άλλες χώρες όσο προηγουμένως.

Εξέφρασε τη θέση ότι «η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα ιστορία που θα την κάνει να επιστρέψει στην αγκαλιά των κύριων αξιών της ευρωπαϊκής νομικής και πολιτικής κουλτούρας». «Μια νέα ιστορία δημοκρατίας, κράτους δικαίου, πολιτιστικής πολυφωνίας, κοινωνικής συνοχής, δικαιοσύνης, δημιουργίας και καινοτομίας», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Έλληνα διπλωμάτη, η συζήτηση για την ανάγκη να προστατευθεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο του κράτους δικαίου και η θεσμική ισότητα μεταξύ των κρατών μελών είναι «ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας».

Η Ελληνική Προεδρία, συνέχισε, «αφουγκράζεται αυτό το κλίμα δυσαρέσκειας και θέλοντας να συμβάλλει ενεργά στην αντιμετώπιση της κρίσης και των νέων μορφών ευρωσκεπτικισμού υιοθέτησε προτεραιότητες που δεν αποτελούν προϊόν μιας απρόσωπης γραφειοκρατίας αλλά ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις πολύ λογικές ανησυχίες των πολιτών της Ευρώπης».

«Γι’ αυτό, η μεγάλη πρόκληση για την Ελληνική Προεδρία είναι η επαναβεβαίωση της αποστολής της ΕΕ στις καρδιές και τα μυαλά των Ευρωπαίων πολιτών», σημείωσε.

Οι προτεραιότητες

Παρουσιάζοντας την πρώτη προτεραιότητα ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι κύριος στόχος είναι να υπάρξει ένα ισοζύγιο μεταξύ του προγράμματος για δημοσιονομική εξυγίανση κα της εφαρμογής μιας σημαντικά ενισχυμένης και ρεαλιστικής συμφωνίας για την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, που μπορεί να πάρει τη μορφή ενός ποικιλόμορφου ευρωπαϊκού προγράμματος επενδύσεων.

Μίλησε ακόμη για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και την υποστήριξη που πρέπει να δοθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πρωτοβουλίες που θα θέσουν φραγμό στην ανεργία και θα αναζωογονήσουν την δημιουργία θέσεων εργασίας είναι απολύτως απαραίτητες έτσι ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος της «ανάπτυξης χωρίς θέσεις εργασίας».

Όσον αφορά στην περαιτέρω εμβάθυνση της ΕΕ και την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, ο Έλληνας Πρέσβης ανέφερε ότι κύριος στόχος είναι η προστασία της σταθερότητας του κοινού νομίσματος μέσω της προώθησης της εμβάθυνσης της ΟΝΕ και του συντονισμού των εθνικών δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών.

Μεταξύ των συγκεκριμένων πολιτικών που θα προωθηθούν προς αυτό το σκοπό είναι η περαιτέρω προώθηση της τραπεζικής ένωσης, η συμφωνία για τις αρχές των πλαισίων προϋπολογισμών, η ειδική έμφαση στην κοινωνική πτυχή της ΟΝΕ και η τοποθέτηση των θεμελίων για μια θεσμική δομή που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια, την λογοδοσία και την αντιπροσώπευση.

Την ίδια ώρα υποσχέθηκε πως η Ελληνική Προεδρία θα προωθήσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό εγγύησης καταθέσεων, γιατί, όπως είπε, «όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν ανάγκη να νοιώθουν ασφαλείς όσον αφορά την προστασία των καταθέσεών τους».

Η τρίτη κύρια προτεραιότητα αφορά την μεταναστευτική πολιτική. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, η Ελλάδα θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στις θετικές πτυχές μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης της μετανάστευσης, προς όφελος της αναζωογόνησης της ανάπτυξης και θα καταβάλει το παν των δυνάμεών της για να προωθήσει όλες τις διαφορετικές πτυχές των πολιτικών μετανάστευσης και κινητικότητας.

Απαντώντας σε ερώτηση για την προτεραιότητα αυτή, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δέχεται περίπου το 90% των μεταναστευτικών πιέσεων από την Ανατολή. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «μπορείτε να αντιληφθείτε πόσο επιθυμούμε να προωθήσουμε σε συνεργασία με όλους τους εταίρους μας μια ολοκληρωμένη πολιτική γι’ αυτό το ζήτημα».

Όσον αφορά τη Θαλάσσια Πολιτική, σκοπός της Ελληνικής Προεδρίας είναι η εισαγωγή μιας οριζόντιας θεματικής η οποία θα απασχολήσει όλες τις πτυχές της Προεδρίας. Στόχος είναι ο επαναπροσδιορισμός και η επανεκκίνηση της Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ για όλες τις πτυχές που την αφορούν και όχι μόνο σε θέματα ανάπτυξης.

Παράλληλα, εισάγοντας το πέμπτο κεφάλαιο των προτεραιοτήτων της Ελλάδας, ο κ. Παπαϊωάννου επαναβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του στην ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα με κάποιες χώρες όπου διαρθρωτικά προβλήματα αλλά σε κάποιο βαθμό και έλλειψη πολιτικής βούλησης δεν επιτρέπουν μεγάλο βαθμό αισιοδοξίας. Ωστόσο, οι εξελίξεις σε Σερβία, Μοντενέγρο και Αλβανία όπως και στο Κόσοβο, ανέφερε, μπορούν να θεωρηθούν ως θετικές κάτι που θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν περαιτέρω.

Απαντώντας σε ερώτηση για το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει σε όσους αμφισβητούν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να φέρει εις πέρας την Προεδρία, ο κ. Παπαϊωάννου υπενθύμισε ότι η εκ περιτροπής Προεδρία δεν αποτελεί επιλογή αλλά θεσμική υποχρέωση της κάθε χώρας, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο «εγγυάται τις δημοκρατικές αρχές της Ένωσης και υπογραμμίζει τη θεσμική ισότητα».

Αν ένα κράτος μέλος αντιμετωπίζει κάποιου είδους δυσκολία δεν σημαίνει αμέσως ότι πρέπει να υπάρξει συζήτηση ή να αμφισβητηθεί αν μπορεί να διαχειριστεί ή όχι την Προεδρία του, επεσήμανε.

Η Ελληνική Προεδρία θα κοστίσει 50 εκ. ευρώ και σχεδόν όλες οι συναντήσεις θα λάβουν χώρα στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα