Η Έπαλξη καλεί κυβέρνηση και πολιτικές ηγεσίες σε συνεργασία για τη μείωση του χρέους

12:16 28/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η Έπαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου θεωρεί πως η Κυβέρνηση και οι πολιτικές ηγεσίες οφείλουν να συνεργασθούν, έτσι ώστε να εξευρεθούν τρόποι βαθμιαίας αλλά δραστικής μείωσης του πρωτογενούς χρέους της Κύπρου.

Σε ανακοίνωσή της, μετά από την τελευταία συνεδρία της, κατά την οποία θα συζητηθεί διεξοδικά η σημερινή κατάσταση της οικονομίας μας στη βάση αναλύσεων από επιστημονικούς συνεργάτες οικονομολόγους, η Έπαλξη αναφέρει πως αν εξευρεθούν τώρα με τρόπους, που πρέπει να συμφωνηθούν

συλλογικά 1.8 δις., μπορούμε να ελπίζουμε σε επίσπευση της μείωσης του χρέους της Κύπρου πριν το 2016.

«Αν το καταφέρουμε», σημειώνει, «τότε το 2020 θα μπορέσουμε να φτάσουμε στα επίπεδα της οικονομίας μας όπως ήταν το 2010. Οι ωραιοποιήσεις δεν αρκούν. Χρειάζεται σκληρή δουλειά, ευρηματικότητα και λήψη άμεσων μέτρων με πολιτική ομοψυχία. Όλοι έχουν άμεση, συλλογική και ξεχωριστή ευθύνη για τούτο και μάλιστα έναντι των επερχόμενων γενεών που άλλως θα τις χάσουμε χωρίς επιστροφή».

Προσθέτει ακόμα ότι ο καθοριστικός κίνδυνος με τις τροποποιημένες προβλέψεις της Τρόικα, που είναι τώρα πιο αισιόδοξες και προβλέπουν θετική αύξηση του ΑΕΠ το 2015, είναι ότι το ίδιο σενάριο δύο χρόνων ύφεσης και γρήγορη ανάπτυξη μετά, που προβλήθηκε από την Τρόικα και για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, όμως ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε.

Όπως σημειώνει «το αποτέλεσμα των λανθασμένων προβλέψεων της για αυτές τις χώρες ήταν η επιβολή περαιτέρω σκληρών μέτρων που ώθησαν τις οικονομίες αυτές σε περαιτέρω ύφεση και δημιούργησαν ένα φαύλο κύκλο».

«Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης σημαίνουν πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, έτσι ώστε τα πλεονάσματα να χρησιμοποιηθούν από την Τρόικα για μείωση του πρωτογενούς χρέους. Αν όμως οι προβλέψεις της Τρόικα είναι λανθασμένες τότε θα επιρρίψουν την ευθύνη όχι σε δικό τους λάθος αλλά στα κράτη, ότι δήθεν δεν πέτυχαν τους συμφωνημένους στόχους», συμπληρώνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα