Η Ελλάδα δανείστηκε 1,13 δισ. ευρώ με χαμηλότερο επιτόκιο

16:03 4/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το ποσό των 1,137 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα το ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, που διενήργησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Το επιτόκιο μειώθηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία και διαμορφώθηκε στο 4,54%, από 4,68%. Η προσφορά υπερκαλύφθηκε κατά 1,95 φορά, από 2,06 φορές κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, στις 7 Αυγούστου. Το ποσό που αντλήθηκε περιλαμβάνει 263 εκατομμύρια ευρώ σε μη ανταγωνιστικές προσφορές.

Οι

μηνιαίες πωλήσεις έντοκων γραμματίων είναι μοναδική πηγή χρηματοδότησης από την αγορά για την Ελλάδα. Η δημοπρασία της Τρίτης θα καλύψει προηγούμενη έκδοση χρέους ύψους 1,4 δισ. ευρώ, που λήγει την ερχόμενη Παρασκευή.

Το μεγαλύτερο μέρος των εκδόσεων εντόκων γραμματίων παραδοσιακά καλύπτεται από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίοι εξαρτώνται από την ΕΚΤ για ρευστότητα.

Αυτό σημαίνει ότι το κόστος χρηματοδότησης δεν αντικατοπτρίζει πλήρως τις πιέσεις χρηματοδότησης που δέχεται η χώρα από την κρίση χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα