Ελληνική κούπα του καφέ, διάσημο σύμβολο της Ν. Υόρκης!

Κάθε πόλη χρειάζεται ένα σύμβολο. Η Νέα Υόρκη, το βρήκε σε μία κούπα του καφέ, η οποία έχει κάτι τόσο πραγματικά μοναδικό και διαχρονικό. Η ταπεινή αυτή γαλανόλευκη κούπα του καφέ, με τον αρχαιοελληνικό συμβολικό μαίανδρο -είτε είναι χάρτινη είτε κεραμική- αποτελεί πλέον είδος που κάνει την Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη!

Πρόκειται για την κούπα με τους αμφορείς και τους μαιάνδρους που πέρασε

στην ιστορία της Νέας Υόρκης.

«Ποτέ κανείς, πριν ή μετά, δεν μπόρεσε να ‘συλλάβει’, τυχαίως ή βάση σχεδιασμού, την ταυτότητα της πόλης, όπως έγινε με την κούπα αυτήν!», λένε πλέον και οι ίδιοι οι Νεοϋορκέζοι!

Η εν λόγω «ελληνόμορφη» κούπα, είναι η κατάληξη μίας ιστορίας που αρχίζει από όταν Έλληνες μετανάστες έφταναν στην Νέα Υόρκη -στις αρχές του περασμένου αιώνα- έφεραν μαζί τους τον ελληνικό πολιτισμό τους και βεβαίως -μεταξύ πολλών άλλων- τον καφέ τους, κάνοντας έτσι -με τον καιρό- πανταχού παρούσα την ‘ελληνική πλευρά’ της πόλης.

Όσον αφορά την ιστορία της συγκεκριμένης κούπας, αρχίζει το 1963, όταν η εταιρεία «Sherri Cup Company» έθεσε ως στόχο να παράγει μία κούπα για τον καφέ που θα πωλούταν σε πακέτο, ώστε αυτός να καταναλωθεί εκτός των «καφέ» της αμερικανικής αυτής μεγαλούπολης, κάτι που άρεσε στους Έλληνες και Ελληνοαμερικανικούς προμηθευτές και φανατικούς καταναλωτές του εν λόγω ροφήματος.

Ο διευθυντής Marketing της κατασκευάστριας εταιρείας, κος Leslie Buck, ονειρεύτηκε το μοτίβο της κούπας που περιλαμβάνει τον μαίανδρο και είναι σε μπλε και άσπρο χρώμα, προερχόμενα από την σημαία της Ελλάδος.

Το μήνυμα «Είμαστε ευτυχείς να σας εξυπηρετήσουμε», που αναγράφεται με αρχαιοελληνικού τύπου γράμματα, στολισμένο με μαίανδρο και πλαισιώνεται από αρχαία αγγεία.

Σήμερα πια, εκατοντάδες χιλιάδες από αυτές τις κούπες διακινούνται καθημερινά γεμάτες ζεστό καφέ στις «καφετέριες» της Νέας Υόρκης!

Λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού παραγωγής τους [500 εκ. ετησίως], του μεγάλου χρονικού διαστήματος ‘ύπαρξής’ τους [από το 1963, διαρκώς ως σήμερα] και της μεγάλης εκτίμησή των Νεοϋορκέζων για τον σχεδιασμό τους, οι κούπες αυτές έχουν καταλήξει να είναι η ‘πεμπτουσία’ της ταυτότητας της «εικόνας» της Νέας Υόρκης!

Είναι το πλέον πιθανό να πρόκειται για την πιο διάσημη κούπα καφέ στον κόσμο!

Keywords
Αναζητήσεις
κουπες με μαιανδρο
Τυχαία Θέματα