Η ΕΚΤ ζητεί να λειτουργήσει μέχρι τον Ιανουάριο το πλαίσιο για την Εποπτική Αρχή Τραπεζών

16:20 23/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θέλει να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τον Ιανουάριο του 2014 το οργανωτικό πλαίσιο για την ενιαία Εποπτική Αρχή Τραπεζών της Ευρώπης, δήλωσε τη Δευτέρα το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Yves Mersch.
«Ο στόχος θα πρέπει να είναι το οργανωτικό πλαίσιο να είναι πλήρως επανδρωμένο και να λειτουργεί από

τον επόμενο Ιανουάριο”, αναφέρει ο κ. Mersch σε συνέντευξη του στην οικονομική εφημερίδα “Handelsblatt”.

“Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια ταχεία διαδικασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”, είπε ο κ. Mersch.

Μια πανευρωπαϊκή Αρχή τραπεζικής εποπτείας, γνωστή ως SSM, αποτελεί ένας από τους κύριους πυλώνες της προγραμματισμένης Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης και θα αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών στην Ευρωζώνη και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες θα υπογράψουν τη συμφωνία από το Φθινόπωρο του 2014.

Η πανευρωπαϊκή Αρχή τραπεζικής εποπτείας θα λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΕΚΤ, η οποία έχει ήδη προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό. Περίπου 200 – 300 υπάλληλοι αναμένεται να προσληφθούν μέχρι το τέλος του έτους και ο κ. Mersch δήλωσε στη “Handelsblatt” ότι “πολλοί άνθρωποι” έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Ο κ. Mersch είπε επίσης ότι έστω και αν η Αρχή εποπτείας του τραπεζικού τομέα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, αυτό δεν θα σημάνει το τέλος της πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ σε σχέση με τα χαμηλά επιτόκια.

«Δεν υπάρχει άμεση σχέση» μεταξύ των δύο, είπε ο κ. Mersch.

«Αλλά είναι αλήθεια ότι, όταν οι τράπεζες λειτουργούν σωστά και πάλι ως το πιο σημαντικό κανάλι μετάδοσης” μεταξύ της νομισματικής πολιτικής και της πραγματικής οικονομίας, “τότε η ανάγκη για αντισυμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής θα μειωθεί», εξήγησε ο κ. Mersch.

Keywords
Τυχαία Θέματα