Η ΕΔΕΚ ζητά τροποποίηση όρων του μνημονίου

16:07 28/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρξει τροποποίηση των όρων του μνημονίου που πλήττουν ανεπανόρθωτα την Κύπρο, εκφράζει με γραπτή δήλωση του το μέλος της Θεματικής Οικονομίας της ΕΔΕΚ Πάμπης Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρινίζει στη δήλωση του ότι πρόθεση της ΕΔΕΚ

δεν είναι η κριτική και η αντιπαράθεση, όμως, προσθέτει, « δε δεχόμαστε να λέγεται ότι δίνουμε δικαιώματα στην Τρόικα αν αναδεικνύουμε τους όρους και τις ασάφειες του μνημονίου».
«Στόχος είναι να υπάρξει εθνική συνεννόηση ώστε να πετύχουμε τους καλύτερους δυνατόν όρους στη δανειακή σύμβαση», συνέχισε. Εξάλλου, όπως αναφέρει, «είναι τους μελλοντικούς μας πιστωτές που πρέπει να πείσουμε και όχι τους εαυτούς μας».

«Μακάρι οι διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης ότι δε υφίσταται θέμα με το φυσικό αέριο και τις ιδιωτικοποιήσεις να ευσταθούν και στην πράξη και το Κίνημα θα χαιρετίσει μια τέτοια εξέλιξη», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι του μνημονίου που είτε πρέπει να αφαιρεθούν ή να διευκρινιστούν διότι είναι ασαφείς», παρουσιάζοντας μια σειρά από παραδείγματα.
Αναφερόμενος στην παράγραφο 3.5 του Μνημονίου Συναντίληψης περί «δέσμευσης ότι δε θα υπάρξει καμία υπογραφή για καινούργια Συμφωνία μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) πριν την εφαρμογή ενός επαρκούς νομικού και θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των ΣΔΙΤ», ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι «παραμένει ασαφές αν το συγκεκριμένο πλαίσιο θα τύχει της έγκρισης της Τρόικα και αν στις ΣΔΙΤ συμπεριλαμβάνονται και συμφωνίες που αφορούν το φυσικό αέριο».

Αναφερόμενος στην παράγραφο 3.6 του Μνημονίου περί «δημιουργίας καταλόγου των στοιχείων ενεργητικού, συμπεριλαμβανομένης ακίνητης ιδιοκτησίας που ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση, στους δήμους και στις επαρχιακές διοικήσεις, με προοπτική πιθανής εκποίησης και αναδιοργάνωσης», συμπεραίνει ότι «άρα αυτό σημαίνει ότι για την Τρόικα κάθε είδος κρατικής περιουσίας είναι προς πώληση».
Αναφερόμενος στην παράγραφο 3.7 του Μνημονίου σύμφωνα με την οποία «εάν είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους, οι Αρχές της Κύπρου να εξετάσουν ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των κρατικών και ημικρατικών εταιρειών», ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι «με τον όρο αυτό φαίνεται ξεκάθαρα ότι αν τα ποσά στα οποία καταλήξει η Pimco είναι τέτοια που το χρέος είναι μη βιώσιμο ανοίγει ο δρόμος των συζητήσεων για ιδιωτικοποιήσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα