Η διασφάλιση της ποιότητας του επαγγελματος του εκπαιδευτικού, στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ

20:38 16/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συζήτηση προσανατολισμού αναφορικά με τη διασφάλιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού επαγγέλματος με απώτερο στόχο την εξασφάλιση καλύτερων μαθησιακών αποτελεσμάτων, ήταν ένα από τα βασικά θέματα της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας της ΕΕ. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος.

Σε παρέμβαση στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Κενεβέζος ανέφερε ότι: «Η ποιότητα των εκπαιδευτικών αποτελεί ίσως τον ακρογωνιαίο λίθο της εκπαίδευσης αφού αυτή επηρεάζει

και καθορίζει καταλυτικά την ποιότητα των μαθησιακών αποτελεσμάτων». Ο σύγχρονος εκπαιδευτικός, πρόσθεσε, θα πρέπει να μπορεί να ακολουθεί και να αντεπεξέρχεται στις αλλαγές της κοινωνίας, τη διαχείριση του παιδιού και των σύγχρονων προβλημάτων του.

Επισήμανε ταυτόχρονα ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού υλοποιεί ήδη κάποια προγράμματα τα οποία είναι αρκετά αποτελεσματικά και τα οποία δίνουν την ευκαιρία της πρόσθετης γνώσης και διαμόρφωσης ενός εκπαιδευτικού ο οποίος να μπορεί να διαχειρίζεται το σύγχρονο μαθητή. Παρουσίασε το Πρόγραμμα Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Νεοεισερχομένων Εκπαιδευτικών και Μεντόρων το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Κυπριακή Δημοκρατία και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Στόχος του Προγράμματος είναι η ομαλή ένταξη των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών στη σχολική μονάδα, με την καλλιέργεια των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων και την ανάπτυξη του συνεργατικού πνεύματος.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεσή του να προβεί σε μία συνολική αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης και του περιεχομένου της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και των πολιτικών που υιοθετήθηκαν με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Ο κ. Κενεβέζος επισήμανε στους εταίρους ότι στην Κύπρο η νέα κυβέρνηση με την ανάληψη της προεδρίας έχει βρεθεί μπροστά σε μια δεινή κατάσταση. Επιπλέον, οι πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο επηρεάζουν αρνητικά τις κρατικές δαπάνες και ολοκλήρωσε ζητώντας τη συνεργασία και την έμπρακτη υποστήριξή των ομολόγων του στην υλοποίηση των προηγούμενων δεσμεύσεων τους, ως Υπουργοί Παιδείας της ΕΕ, έτσι ώστε η οικονομική κρίση να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στις εθνικές δαπάνες που αφορούν τους επιμέρους τομείς των αρμοδιοτήτων τους, ανέφερε.

Το Συμβούλιο ενέκρινε, Συμπεράσματα σχετικά με την κοινωνική διάσταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα οποία, μεταξύ άλλων, τονίζεται η ανάγκη διασφάλισης της πρόσβασης και της ολοκληρωμένης φοίτησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ατόμων όλων των κοινωνικών ομάδων. Οι Υπουργοί Παιδείας ενημερώθηκαν, επίσης, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ως προς το πρόγραμμα «Erasmous για όλους», το νέο πρόγραμμα για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό για την περίοδο 2014-2020.

Το απόγευμα η συνεδρίασε το Συμβούλιο Νεολαίας, όπου σε παρέμβασή του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ανέφερε, ότι: «Για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των νέων και να μείνουν ενσωματωμένοι με θετικό τρόπο, έστω και με κριτική στάση, προς το σύστημα, θα πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τους θεσμούς μας γενικότερα, να υιοθετήσουμε πολιτικές και εμείς το κάνουμε δίνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης και συνεργασίας βασισμένο στις αξίες του αμοιβαίου σεβασμού και αλληλοϋποστήριξης».

Το Συμβούλιο Νεολαίας ενέκρινε, Συμπεράσματα με θέμα τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του δυναμικού της πολιτικής για τη Νεολαία στην υλοποίηση των στόχων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας έλαβε χώρα ο καθιερωμένος «διαρθρωμένος διάλογος» για τη Νεολαία, με τους Υπουργούς Νεολαίας και τους εκπροσώπους των Συμβουλίων Νεολαίας της προηγούμενης Προεδρίας και του νυν Τρίο Προεδρίας, την Επίτροπο Ανδρούλλα Βασιλείου καθώς και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας. Ση συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων η οποία επικεντρώθηκε στην αξιολόγηση της διαδικασίας του «διαρθρωμένου διαλόγου», καθώς και στην καλύτερη διάχυση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του από τα κράτη μέλη.

Οι εργασίες του Συμβουλίου θα συνεχιστούν αύριο με θέματα Πολιτισμού και Αθλητισμού στην ημερήσια διάταξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα