Η Noble έδωσε κατάλογο επενδυτών για το τεμάχιο 12

19:55 9/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κατάλογο ενδιαφερομένων επενδυτών που επιθυμούν να εμπλακούν ως στρατηγικοί επενδυτές στο τεμάχιο 12 έδωσε η Noble στην Κυβέρνηση, όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας Τσάρλς Ντέιβιντσον.

Σε συνέντευξη Τύπου με την αφορμή της παρουσίας του στην Κύπρο, ο κ. Ντέιβιντσον επιβεβαίωσε ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση θα διεξαχθεί τον Ιούνιο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της γεώτρησης στο τεμάχιο Καρίς του Ισραήλ, οπόταν θα μετακινηθεί στην Κύπρο

το γεωτρύπανο.

Αν και ο κ. Ντέιβιντσον διατύπωσε προσεκτικά την εκτίμηση ότι το τεμάχιο 12 ενδεχομένως να έχει προοπτικές για περισσότερες γεωτρήσεις, πέραν του υφιστάμενου κοιτάσματος, τόνισε ότι η εταιρεία δίνει κορυφαία προτεραιότητα στην εξέλιξη του υφιστάμενου κοιτάσματος. Είπε ακόμη ότι το κοίτασμα του οικοπέδου 12 έχει 25% πιθανότητα να επιβεβαιωθεί κάτω από τα 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αλλά και ισόποση πιθανότητα να είναι πέραν των 8 τρις. κυβ. ποδών.

Το Δεκέμβριο του 2011 η Noble ανακοίνωσε ότι η ερευνητική της γεώτρηση αποκάλυψε ένα κοίτασμα μεταξύ 5 και 8 τρις. κυβ. πόδια με μέσο όρο τα 7 τρις. κυβ. πόδια.

Ο κ. Ντέιβιντσον εξέφρασε την εκτίμηση της εταιρείας ότι η ανέγερση τερματικού είναι η καλύτερη επιλογή για εξαγωγή φυσικού αερίου, παρά την σύνδεση των κοιτασμάτων της περιοχής (Κύπρου και Ισραήλ) μέσω αγωγών με την Τουρκία.

«Πιστεύουμε ότι με το μέγεθος του κοιτάσματος η καλύτερη επιλογή είναι ένα τερματικό υγροποίησης», τόνισε.

Δώσαμε κατάλογο με ενδιαφερόμενους επενδυτές στην Κυβέρνηση
——————————————————————
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ντέιβιντσον είπε ότι η Noble ζήτησε άδεια από την κυπριακή Κυβέρνηση «για να εξασφαλίσουμε έναν επιπρόσθετο συνεργάτη, όπως στην περίπτωση του Λεβιάθαν στο Ισραήλ», υπενθυμίζοντας ότι στην περίπτωση του ισραηλινού τεμαχίου η Noble συμβλήθηκε με την αυστραλιανή Γουντσάιντ, η οποία, όπως είπε, έχει μοναδική εμπειρία σε θέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Δεν θέλω να σχολιάσω ποιες εταιρείες εξέφρασαν ενδιαφέρον. Έχουμε ενημερωθεί ότι κάποιες εταιρείες ενδιαφέρονται και έχουμε δώσει αυτά τα ονόματα στην Κυβέρνηση και αναμένουμε να γίνει αποδεκτό να παρουσιάσουμε κάποιες πληροφορίες προκειμένου να έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση», είπε.

Τον Ιούνιο η επιβεβαιωτική γεώτρηση
—————————————–
Ο Πρόεδρος της Noble επιβεβαίωσε ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση θα διεξαχθεί τον Ιούνιο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της γεώτρησης στο τεμάχιο Καρίς του Ισραήλ.

Είπε ότι η γεώτρηση θα χρειαστεί 75 με 90 μέρες για να ολοκληρωθεί και ακολούθως η εταιρεία θα συγκρίνει τα στοιχεία που θα συλλέξει με τους γεωλογικούς της πίνακες προκειμένου να καταλήξει στην εκτίμησή της.

«Αυτό θα μας επιτρέψει να σμικρύνουμε τις πιθανότητες του κοιτάσματος και να έχουμε μια πιο συγκεκριμένη εκτίμηση της έκτασης του κοιτάσματος», είπε.

«Το κλειδί είναι να μπορέσουμε να περιορίσουμε το πεδίο και να δούμε ότι το κοίτασμα είναι επαρκές για να στηρίξει το όλο έργο», πρόσθεσε.

Είπε ότι αναλόγως του αποτελέσματος ενδεχομένως να απαιτηθούν περισσότερες επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, υπενθυμίζοντας το ισραηλινό Ταμάρ, όπου η απόφαση για την περαιτέρω εξέλιξή του λήφθηκε κατόπιν μιας μόνο γεώτρησης, ενώ στην περίπτωση του Λεβιάθαν, που είναι μεγαλύτερο τεμάχιο, χρειάστηκαν δύο. Ενδεικτικά στο φυλλάδιο που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους υπάρχουν τέσσερις ενδεικτικές τοποθεσίες, όπου μπορεί να γίνει η επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ντέβιντσον είπε ότι σύμφωνα με το στατιστικό σύστημα της εταιρείας, υπάρχει 25% πιθανότητα το κοίτασμα να είναι χαμηλότερο της βασικής εκτίμησης, (5 tcf) και άλλο 25% πιθανότητα να είναι πάνω από την κορυφαία εκτίμηση (8 tcf).

Είπε όμως ότι αν η επιβεβαιωτική γεώτρηση καταδείξει κοιτάσματα κάτω από βασικής αρχικής εκτίμηση «υπάρχει πιθανότητα» να τερματιστεί η εξέλιξη. Σημείωσε όμως ότι «μας αρέσει το κοίτασμα που έχουμε».

Καλύτερη επιλογή το LNG
————————-
Ο κ. Ντέιβιντσον ρωτήθηκε τι θα έκανε η Noble αν οι συνεργάτες της στο Ισραήλ εξέφραζαν την επιθυμία να εξάγουν φυσικό αέριο μέσω αγωγών από την Τουρκία.

Λέγοντας ότι η εταιρεία παρακολουθεί με τους συνεργάτες της τις ενδεχόμενες αγορές φυσικού αερίου, ο κ. Ντέβιντσον είπε ότι «δεν μπορεί είτε η Noble είτε οι συνεργάτες της ξυπνήσουν μια μέρα και να πουν θέλουμε να πάμε απ’ εκεί».

Εξήγησε ότι πρόκειται για μεγάλα έργα και ότι αν αφαιρεθεί ένα μέρος του κοιτάσματος τότε αυτό μπορεί να καταστήσει το όλο έργο μη βιώσιμο.

«Πιστεύουμε ότι αφού αποφασίσεις την εξαγωγή τότε το υγροποιημένο αέριο είναι η πιο βιώσιμη επιλογή. Υπάρχουν και άλλες επιλογές βεβαίως αλλά μέχρι στιγμής το LNG είναι η πιο βιώσιμη».

Υπάρχει πιθανότητα για επιπλέον κοιτάσματα στο 12
——————————————————
Ερωτηθείς αν Noble διατηρεί την άποψη ότι το τεμάχιο 12 ενδεχομένως να έχει περισσότερα κοιτάσματα από το κοίτασμα Αφροδίτη, ο κ. Ντέιβιντσον είπε ότι υπάρχουν προοπτικές για περισσότερες ερευνητικές γεωτρήσεις, προσθέτοντας ότι ο ίδιος τις έχει εξετάσει και τις βρήκε «περισσότερο επίφοβες» και με λιγότερες προοπτικές επιτυχίας.

«Υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχουν και άλλα κοιτάσματα που δεν έχουν αποκαλυφθεί, αλλά πιστεύουμε ότι το ανακαλυφθέν κοίτασμα έχει τη μεγαλύτερη αξία».

Ελπίδα για συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου
————————————————-
Εξάλλου, ο κ. Ντέβιντσον εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου στο θέμα της εξαγωγής φυσικού αερίου, καθώς αυτό θα εξασφάλιζε μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας.

«Ειλικρινά, ελπίζω ότι στο τέλος θα υπάρξει κάποια συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ», είπε, για να προσθέσει πως ο ίδιος αναγνωρίζει η συνεργασία μεταξύ δύο χωρών μερικές φορές έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα χρειαστούν να προχωρήσουν ξεχωριστά προκειμένου τα πράγματα να προχωρήσουν πιο γρήγορα.

Σε σχέση με το αν έχει κάποια προτίμηση για την τοποθεσία του τερματικού υγροποίησης, ο κ. Ντέιβιντσον αναγνώρισε ότι η Κύπρος έχει εξεύρει πρώτη ένα βιώσιμο χώρο, προσθέτοντας όμως ότι και ο Ισραήλ ψάχνει για να εξεύρει πιθανές τοποθεσίες ανέγερσης τερματικού υγροποίησης.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν υπάρξει κάποια συνεργασία θα έχουμε καλύτερες εξοικονομήσεις και αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στην χρηματοδότηση και στη ανέγερση (του τερματικού) και την προώθηση του αερίου», είπε.

Εξάλλου, σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Ντέβιντσον είπε ότι ακολουθεί να συμφωνηθεί με την Κυβέρνηση το εμπορικό πλαίσιο, και η λήψη της τελικής απόφασης επένδυσης (Final Investment Decision).

Είπε ότι από τη στιγμή λήψης της απόφασης θα χρειαστούν τέσσερα χρόνια για την κατασκευή του τερματικού.

Ο Πρόεδρος της Noble πρόσθεσε ότι νωρίτερα της περιόδου αυτής θα εγκατασταθεί ο αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο για τις εσωτερικές ανάγκες της Κύπρου.

Σημείωσε ενδεικτικά ότι 1 τρις. κυβ. πόδια θα αρκέσει για τις ανάγκες του νησιού «για αρκετό καιρό».

Keywords
Τυχαία Θέματα