Στην αποχώρηση του ΡΚΚ αναφέρεται ο τουρκικός Τύπος

19:43 9/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μέλη του ΡΚΚ που δεν είχαν συμμετοχή στις ένοπλες επιθέσεις της οργάνωσης θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, αναφέρει ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας «Ζαμάν» σήμερα σχετικά με την αποχώρηση του ΡΚΚ από το τουρκικό έδαφος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αρχές ασφαλείας έχουν εντοπίσει 618 τέτοια μέλη και επισκέπτονται τις οικογένειές τους προκειμένου

να τις καθησυχάσουν ότι αυτοί δεν θα περάσουν από δίκη όταν γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Η «Σαμπάχ» συμπληρώνει ότι σε πάνω από 1500 μέλη του ΡΚΚ, με συμμετοχή σε ένοπλες επιθέσεις της οργάνωσης, θα δοθεί η ευκαιρία να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή. Τα στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), προσθέτει, μετέφεραν σημαντικό μήνυμα στον ηγέτη της αυτόνομης διοίκησης του Βορείου Ιράκ, Μεσούτ Μπαρζανί, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους εκεί όταν μετέφεραν το γράμμα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν για την εκεχειρία και την αποχώρηση από την Τουρκία προς τους διοικητές του ΡΚΚ.

Σε συνάντηση που είχαν με τον ηγέτη της περιφερειακής διοίκησης των Κούρδων του βορείου Ιράκ, Νεχριβάν Μπαρζανί, τα στελέχη του BDP τον ενημέρωσαν για τις τελευταίες εξελίξεις και μετέφεραν την επιθυμία του Οτσαλάν όπως η διοίκηση στο Ερμπίλ αναλάβει την ευθύνη της στη διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού.

Σύμφωνα με την «Σαμπάχ», o Οτσαλάν επιθυμεί ο Μεσούτ Μπαρζανί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διαδικασία επίλυσης και την έξοδο του ΡΚΚ από τη χώρα.

Σύμφωνα με την «Χαμπερτούρκ», τα στελέχη του ΡΚΚ στο Καντίλ εκφράζουν ανησυχίες για τις νομικές εγγυήσεις που δίνονται για την αποχώρηση και θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας. Το Καντιλ θέτει νέο όρο για την συμμετοχή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) στη διαδικασία και εκφράζει παράπονα ότι το τουρκικό κοινοβούλιο δεν διαδραματίζει ενεργό ρόλο στο κουρδικό ζήτημα γιατί το CHP αρνείται να στηρίξει τη διαδικασία, αναφέρει η εφημερίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα