Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Υγείας: Κακομαθημένοι οι ασθενείς στις λίστες αναμονής

21:23 9/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας, Διονύσιος Μαυρονικόλας, ανέφερε σήμερα ότι ότι «είμαστε ένας λαός κακομαθημένος και οι ασθενείς συμπεριφέρονται πολύ άσχημα μερικές φορές στους ιατρούς και στους νοσηλευτές».

Για τις λίστες αναμονής, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι «υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και πολύ μεγαλύτερες από ότι στην Κύπρο και μάλιστα στη Μεγάλη Βρετανία οι λίστες στις πλείστες ειδικότητες είναι πολύ πιο μεγάλες».

«Αγοράζουμε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα εκεί και όπου έχουμε μεγάλες λίστες αναμονής

αλλά πρέπει να καταλάβουμε και να μάθουμε ότι σαν λαός είμαστε κακομαθημένοι», είπε ο κ. Μαυρονικόλας.

Αυτή του η δήλωση προκάλεσε αντίδραση των παρόντων εκπροσώπων των ΜΜΕ οι οποίοι και ζήτησαν διευκρινίσεις για το χαρακτηρισμό «κακομαθημένος» που ο κ. Μαυρονικόλας απέδωσε σε ασθενείς που αποτείνονται στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ο κ. Μαυρονικόλας εξήγησε ότι «σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχουν λίστες αναμονής, ενώ εδώ στην Κύπρο ο ασθενής θυμάται να κάνει μια εξέταση σήμερα και θέλει να την κάνει αύριο, μια δυνατότητα που δεν υπάρχει σε καμία χώρα, αν και οι περισσότερες χώρες του εξωτερικού έχουν σχέδιο υγείας»

Περαιτέρω, είπε ότι για την εξέταση MRI (Magnetic Resonance Imaging), παρόλο που το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας διενεργεί με δικό του μηχάνημα την εξέταση αυτή επειδή η λίστα αναμονής ήταν μακρά αγόρασε 3000 εξετάσεις από τον ιδιωτικό τομέα «άρα να μην φθάνουμε στο σημείο να έχουμε την εξέταση την επόμενη μέρα».

Ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως όταν η ανθρώπινη ζωή κινδυνεύει «τυγχάνει προτεραιότητας ο συγκεκριμένος ασθενής αλλά δεν είναι όλων των ασθενών που κινδυνεύει η ζωή και επαναλαμβάνω πως οι κλινικές του κάθε νοσοκομείου δίνουν προτεραιότητα εκεί όπου κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς και χειρουργείται μάλιστα και το ίδιο λεπτό».

Αναφερόμενος στον τρόπο που τα ΜΜΕ καλύπτουν ειδησεογραφικά τα θέματα υγείας, ο κ. Μαυρονικόλας υποστήριξε ότι δημοσιογράφοι μεγαλοποιούν και υπερβάλλουν, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν προβλήματα.

Ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι η προσέλευση στα δημόσια νοσηλευτήρια έχει αυξηθεί κατά 40%, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει μείνει το ίδιο και κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες, περνούμε όμως μια οικονομική κρίση και το προσωπικό αυτό δεν μπορεί να αυξηθεί».

Η Υπουργός Υγείας, κληθείσα να σχολιάσει κατά πόσον συμμερίζεται την εκτίμηση του Διονύσιου Μαυρονικόλα για «κακομαθημένους ασθενείς», είπε ότι «ένας ο οποίος υποφέρει στο τέλος της μέρας μπορεί να είναι λίγο υπερβολικός, εγώ δεν θα χρησιμοποιούσα όμως τον όρο ‘κακομαθημένος’».

Τέλος, ο Ευαγόρας Νικολαϊδης, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝΛ, θέλησε να κλείσει με μια αισιόδοξη νότα τη διάσκεψη Τύπου και είπε ότι «για τις καρδιολογικές εξετάσεις οι λίστες αναμονής συγκεκριμένα για τους καθετηριασμούς που ήταν πέραν του ενός έτους σήμερα είναι κάτω του ενός μηνός» με εκμετάλλευση των απογευμάτων που οι ιατροί εργάζονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα