Διαφωνία ΕΥΡΩΚΟ με την ανάθεση στην ΚΤ της διαχείρισης του Ταμείου Υδρογονανθράκων

20:07 9/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα, όπως δήλωσε ο Γενικός του Γραμματέας Στέλιος Αμερικάνος, διαφωνεί “κάθετα”, με την εισήγηση της Κυβέρνησης για καθημερινή διαχείριση του Ταμείου Υδρογονανθράκων από την Κεντρική Τράπεζα και εισηγείται όπως η διαχείριση του Ταμείου ανατεθεί σε μίαν ανεξάρτητη και εξειδικευμένη επιτροπή, που να μπορεί να το διαχειρίζεται με σύγχρονους τρόπους.

“Έχουμε ενημερωθεί από τον Υπουργό για μία σειρά ζητημάτων που αφορούν την ενεργειακή πολιτική του κράτους”, είπε ο κ. Αμερικάνος,

σε δηλώσεις του σήμερα, στο Υπουργείο Εμπορίου, μετά από συνάντηση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλή Συλικιώτη, με εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων για ενημέρωσή των αναφορικά με τις εξελίξεις στα θέματα υδρογονανθράκων.

“Θα θέλαμε”, συνέχισε, “να σχολιάσουμε τα εξής τρία ζητήματα: Πρώτον το νομικό πλαίσιο ανάθεσης και διαπραγμάτευσης των αδειών, δεύτερον το Εθνικό Ταμείο Υδρογονανθράκων και τρίτον το ζήτημα του τερματικού σταθμού”.

“Σε σχέση με το νομικό πλαίσιο”, είπε ο κ. Αμερικάνος, “θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση και η Βουλή οφείλουν να θωρακίσουν αυτό το νομικό πλαίσιο ανάθεσης και διαπραγμάτευσης αδειών για εκμετάλλευση φυσικού αερίου, έτσι ώστε οι διαδικασίες να προχωρήσουν τάχιστα και ορθολογιστικά και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος αμφισβήτησης της αξιοπιστίας της διαδικασίας και στο τέλος το κράτος μας να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη”.

Για το Ταμείο Υδρογονανθράκων, ο κ. Αμερικάνος δήλωσε ότι “το Ευρωπαϊκό Κόμμα θα στηρίξει σταθερά την ίδρυσή του, αλλά θεωρεί ότι η διαχείρισή του θα πρέπει να γίνεται από μίαν ανεξάρτητη εξειδικευμένη Αρχή και σίγουρα όχι από την Κεντρική Τράπεζα, όπως είναι η εισήγηση του Υπουργού”.

Ως προς τον τερματικό σταθμό, “θεωρούμε”, είπε ο κ. Αμερικάνος, “ότι είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο και την αποτελεσματική εκμετάλλευση των πόρων μας, το δε μοντέλο θα πρέπει να αποφασισθεί αμέσως και, σίγουρα, θα πρέπει να περιλαμβάνει και τον έλεγχο του τερματικού από το κράτος”.

Keywords
Τυχαία Θέματα