Γ. Βαρνάβα: Η οικονομική κρίση δεν θα μας αναγκάσει να δεχτούμε άδικη λύση

14:55 15/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το μήνυμα ότι η οικονομική κρίση δεν πρόκειται να αναγκάσει την ε/κ πλευρά να δεχτεί άδικη λύση του Κυπριακού, έστειλε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα.

Σε ομιλία του σήμερα κατά τη διάρκεια της Επετειακής Συνεδρίασης της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους του

πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ έκανε παράλληλα λόγο για την ανάγκη μιας νέας εθνικής στρατηγικής και επανατοποθέτησης του Κυπριακού.

Αφού ανέφερε πως 39 χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα του Ιούλη του 1974 οι τραγικές συνέπειες της προδοσίας παραμένουν αναλλοίωτες με την τουρκική κατοχή να συνεχίζεται, τον εποικισμό να εντείνεται, να οργιάζει ο σφετερισμός των ε/κ περιουσιών και να καταστρέφεται η πολιτιστική μας κληρονομιά, ο Γιώργος Βαρνάβα ανέφερε ότι ο λαός μας ενδιαφέρεται για λύση το συντομότερο δυνατό.
Μια λύση, όπως είπε, που θα τερματίζει την κατοχή, που θα προνοεί την απομάκρυνση των εποίκων, που θα διασφαλίζει τη μια και μόνη κυριαρχία, τη μια και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα, τη μια ιθαγένεια, την ενότητα του κράτους και του λαού, των θεσμών και της οικονομίας, την κατοχύρωση των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια λύση που θα στηρίζεται στις αρχές και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Γι’ αυτή τη λύση θα αγωνιστούμε γιατί μόνο μια τέτοια λύση μπορεί να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, μόνο μια τέτοια λύση θα φέρει τη μόνιμη ειρήνη, την ασφάλεια, την ευημερία και την ανάπτυξη για όλους τους κατοίκους της Κύπρου Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους» ανέφερε.

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως δυστυχώς η τελευταία προσπάθεια λύσης του Κυπριακού με τις απευθείας διαπραγματεύσεις προσέκρουσε και πάλι στην τουρκική αδιαλλαξία και στρεψοδικία. «Η επιμονή σε δύο κρατικές οντότητες στα πλαίσια μιας χαλαρής συνομοσπονδίας, σε μόνιμες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και σε διατήρηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960 οδήγησε τις συνομιλίες σε αδιέξοδο και τέλμα» συμπλήρωσε.

«Ταυτόχρονα η Τουρκία κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και διατυπώνει απαράδεκτες απειλές» πρόσθεσε.

«Οι εκβιασμοί δεν θα περάσουν. Δεν θα προσυπογράψουμε λύσεις διχοτομικές, λύσεις νέο-Ανανικές που θέτουν σε κίνδυνο τη φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού. Δεν θα δεχθούμε λύσεις που καταστρατηγούν τη δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας, εκ περιτροπής προεδρίες και σταθμισμένη ψήφο και την φαλκίδευση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας» δήλωσε ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, και διεμήνυσε προς «καραδοκούντες κακόπιστους τρίτους και στην Τουρκία» ότι «η οικονομική κρίση δεν πρόκειται να μας κάμψει να αποδεχθούμε άδικη λύση».

Έκανε παράλληλα λόγο για την ανάγκη μιας νέας εθνικής στρατηγικής και επανατοποθέτησης του Κυπριακού, η οποία αποτελεί μονόδρομος. «Με προβολή του αντικατοχικού χαρακτήρα του προβλήματος. Με διαμόρφωση περιγράμματος λύσης. Με εμπλοκή του ευρωπαϊκού παράγοντα. Με καταγγελίες της Τουρκίας σε κάθε διεθνές βήμα για το συνεχιζόμενο εποικισμό, για την παραβίαση των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων, για το σφετερισμό ε/κ περιουσιών, για την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» όπως υπέδειξε.

«Αυτή είναι η επιταγή των υπέροχων ηρώων και μαχητών της αντίστασης κατά του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής» συμπλήρωσε, καταλήγοντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα