Θετικά απάντησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στην πρόσκληση του Α. Νεοφύτου για συνάντηση και ενότητα

13:50 15/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να συναντηθεί με την ηγεσία του ΔΗΣΥ και να συμβάλει στην εθνική συμφιλίωση, εξέφρασε ο ΓΓ του κόμματος Αντρος Κυπριανού, απαντώντας κατά την ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, στην πρόσκληση που απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για συνεργασία και ενότητα.

Σε εκτός κειμένου αναφορά του κατά την ομιλία του στην επετειακή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής

για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο κ. Κυπριανού είπε πως όταν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για την ύπαρξη της ενότητας, όταν διασφαλιστεί η συλλογικότητα και ένας στοιχειώδης σεβασμός προς τις διαφορετικές απόψεις, το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να στηρίξει και την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν σωστοί χειρισμοί και ακολουθηθούν σωστές πολιτικές.

Αφού σημείωσε ότι η ενότητα μπορεί να επανέλθει με την παραδοχή των ιστορικών γεγονότων και πραγματικοτήτων, ο κ. Κυπριανού είπε πως επιβάλλεται, έστω και αν υπάρχουν διαφωνίες, οι πολιτικές δυνάμεις να επιδιώξουν να βρουν την κοινή συνισταμένη για την αντιμετώπιση των δυσκολιών.

Στην ομιλία του, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι οι συνομιλίες αναμένεται να αρχίσουν το φθινόπωρο και πως προεκλογικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διατύπωσε το πλαίσιο των θέσεων και των χειρισμών του στο Κυπριακό.

«Ξεκαθαρίζω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ελεύθερος να χειριστεί το Κυπριακό στη βάση των θέσεων του. Εμείς θα τον κρίνουμε με βάση τα αποτελέσματα των προσπαθειών του. Την ίδια στιγμή έχουμε υποχρέωση να προειδοποιήσουμε για κάποιους κινδύνους. Οι ενέργειες που θα γίνουν θα πρέπει να εξυπηρετούν το στρατηγικό στόχο της επίτευξης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης και όχι να ικανοποιούν τις επικοινωνιακές ανάγκες της Κυβέρνησης. Χρειάζεται σ’ αυτή την πορεία να απαντηθούν κάποια κρίσιμα ερωτήματα», είπε, και διερωτήθηκε αν η εξάρτηση από το Μνημόνιο θα βοηθήσει τις προσπάθειες μας ή αν υπάρχει κίνδυνος να μας θέσει ενώπιον εκβιαστικών διλημμάτων.

Διερωτήθηκε, επίσης, αν θα έχουμε όφελος αν υποβάλουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία αίτηση για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη ή θα ζήσουμε απλώς ένα φιάσκο, διαταράσσοντας τις σχέσεις μας και με ένα συνεπή υποστηριχτή των θέσεων μας, τη Ρωσία.

Ακόμη, διερωτήθηκε αν τυχόν διορισμός διαπραγματευτή θα δώσει ώθηση στις συνομιλίες ή θα τις οδηγήσει σε καρκινοβασία. “Ποιον και τί θα εξυπηρετήσει η απόσυρση προτάσεων του Δ. Χριστόφια τις οποίες, απέρριψε ο κ. Έρογλου, ενώ ο κ. Ντάουνερ δεν τις συμπεριέλαβε στο έγγραφο του”, διερωτήθηκε.

Είναι πεποίθηση μας, σημείωσε ο κ. Κυπριανού, ότι αυτό που πρέπει να πράξουμε είναι η επαναβεβαίωση της βάσης διαπραγμάτευσης. Η επικέντρωση μας στην αποτροπή απαράδεκτων και διχοτομικών θέσεων από οπουδήποτε και αν προέρχονται. “Με ασπίδα μας τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών να παραμείνουμε συνεπείς στον αγώνα για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών. Λύση που θα βασίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Λύση που θα οδηγεί σε επανενωμένο κράτος με μία κυρίαρχια, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια”, πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε στη συνέχεια ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω στην πολιτική που διασφάλισε την άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο θέμα του φυσικού αερίου και να εργαστούμε έτσι που να γίνει ο φυσικός πλούτος του τόπου μας παράγοντας ειρήνης για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή. Οφείλουμε να οικοδομήσουμε την ενότητα και να εργαστούμε συλλογικά και με σωφροσύνη έτσι που να παραμείνει ανοιχτό το παράθυρο της προοπτικής επανένωσης του τόπου μας. “Μόνο έτσι θα δικαιώσουμε την αντίσταση του λαού μας, τη θυσία των ηρώων μας και θα κλείσουμε μια για πάντα τις πληγές που άνοιξε το δίδυμο έγκλημα του 1974 στον τόπο μας και το λαό μας”, τόνισε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι η σημερινή μέρα είναι μέρα τιμής σε όσους αντιστάθηκαν βάζοντας τη ζωή τους τροχοπέδη στην επέλαση του φασισμού της ΕΟΚΑ Β΄και της ελληνικής Χούντας, σε όσους αντιστάθηκαν στον Τούρκο εισβολέα, σε όσους έτρεξαν στη μάχη για να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια, τη Δημοκρατία και την πατρίδα κι ας ήξεραν ότι βάδιζαν σε μάχη προδομένη και χαμένη, σε όσους έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα