Φινλανδός Πρωθυπουργός: Δεν πρέπει να αναλαμβάνουν τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών οι φορολογούμενοι

20:30 26/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη θέση της Φινλανδίας πως οι φορολογούμενοι της ευρωζώνης δεν πρέπει να αναλαμβάνουν τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών στο μέλλον και ότι είναι οι μέτοχοι και οι επενδυτές που θα πρέπει να πληρώνουν αυτό το τίμημα εξέφρασε ο Φινλανδός Πρωθυπουργός Jyrki Katainen.

«Παντού στην Ευρώπη, θα έπρεπε να κινούμαστε προς μια κανονική οικονομία της αγοράς, όπου οι ιδιοκτήτες και οι επενδυτές επωμίζονται τις απώλειες σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας τράπεζας», δήλωσε ο κ. Katainen, κατά τη διάρκεια

μιας ομιλίας σχετικά με την Ευρώπη στο Ελσίνκι.

Είπε ότι ελπίζει πως αυτό θα αποτελεί μια θεμελιώδη αρχή μιας Ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, διαφορετικά “θα παραμείνουμε στη σημερινή κατάσταση, όπου ο φορολογούμενος θα πληρώνει για τις τραπεζικές κρίσεις”, είπε στους δημοσιογράφους μετά την ομιλία του.

Μετά την ομιλία του, μέλη της συνοδείας του Πρωθυπουργού, φαίνεται να θέλησαν να μετριάσουν τις παρατηρήσεις του, λέγοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η Φινλανδία θεωρεί πως το πακέτο διάσωσης της Κύπρου αποτελεί μια “μοναδική” περίπτωση και όχι ένα μοντέλο που θα ακολουθηθεί από τώρα και στο εξής.

Επίσης υπενθύμισαν τη θέση της φινλανδικής κυβέρνησης ότι οι αποταμιεύσεις των μικρών αποταμιευτών – αυτών με καταθέσεις λιγότερες από 100.000 ευρώ – πρέπει να είναι προστατευμένες.

Keywords
Τυχαία Θέματα