Εξισώθηκε η ανεργία ανδρών και γυναικών

14:05 18/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Εξισώθηκαν τα ποσοστά ανεργίας ανδρών και γυναικών, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

«Το ποσοστό των ανδρών στην απασχόληση από 85,2% κατήλθε στο 81,6%, ενώ των γυναικών παρέμεινε περίπου αμετάβλητο στο 68,2%, ενώ τα ποσοστά ανεργίας στα δυο φύλα έχουν σχεδόν εξισωθεί, αφού το ποσοστό των γυναικών από 4,6% αυξήθηκε στο 7,0% και των ανδρών από 3,4% έφτασε στο 7,2%», είπε η κ. Χαραλάμπους.

Σε χαιρετισμό της σε ημερίδα με θέμα «Διεθνής Οικονομική Κρίση και Ευρωπαϊκές Στρατηγικές/Πολιτικές Ισότητας των Φύλων», τον οποίο ανέγνωσε ο Γενικός

Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας Γιώργος Παπαγεωργίου, η Υπουργός Εργασίας αναφέρει πως «παρά το γεγονός ότι τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η παρούσα κρίση έχει πλήξει και άνδρες και γυναίκες, και ότι η ανεργία ανάμεσα στα δύο φύλα έχει καταστεί πιο ομοιογενής, εντούτοις δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι η διάσταση του φύλου και οι παραδοσιακές ανισότητες οξύνονται εν μέσω κρίσης».

Η κ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι «ως Κυβέρνηση, θεωρούμε ότι το κεφάλαιο της ισότητας είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή και θα πρέπει να μείνει ανεπηρέαστο από τις δημοσιονομικές δυσκολίες».

Είπε πως «είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι προσπάθειες για αύξηση της γυναικείας απασχόλησης και συμμετοχής των γυναικών στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, όπως και οι ενέργειες για πολιτικές που να βοηθούν τις γυναίκες να συνδυάζουν αποτελεσματικά τις οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις».

Οπως είπε η Υπουργός Εργασίας, «κατά τη δική μας εκτίμηση, η συνέχιση της επικέντρωσης σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο σε αυτές τις πολιτικές δεν αφορά μόνο στο κεφάλαιο της ισότητας γιατί τα θέματα αυτά είναι άμεσα συνδεδεμένα με την αποτελεσματική υλοποίηση των στόχων της Στρατηγικής ‘Ευρώπη 2020’».

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανέφερε η κ. Χαραλάμπους, «στο πλαίσιο της γενικότερης του πολιτικής για τα θέματα απασχόλησης και παρά τις δυσκολίες, προώθησε τα τελευταία χρόνια εξειδικευμένες δράσεις για την ισότητα ανδρών και γυναικών στην απασχόληση».

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την Υπουργό, έγινε «ενεργοποίηση των επιθεωρητών ισότητας των φύλων, με διερεύνηση καταγγελιών, αλλά και διαφώτιση και παροχή συμβουλών σε φορείς και άτομα» και επετεύχθη «περαιτέρω προστασία της μητρότητας, με τροποποίηση του σχετικού Νόμου, παρέχοντας τη δυνατότητα ανάκλησης της απόλυσης όταν παρουσιαστεί βεβαίωση εγκυμοσύνης, καθώς και βελτιωμένη προστασία των γυναικών όταν έχουν πρόωρο τοκετό».

Η Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και «στα ποικίλα σχέδια και προγράμματα που αναπτύχθηκαν ή διευρύνθηκαν ένεκα της οικονομικής ύφεσης στον τομέα της απασχόλησης και της κατάρτισης, ωφέλησαν τις γυναίκες το ίδιο αν όχι και περισσότερο, αφού, για παράδειγμα, μέσω των σχεδίων του Τμήματος Εργασίας προσλήφθηκε υψηλό ποσοστό γυναικών (46%+) παρά την παραδοσιακά μικρότερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, ενώ με το σχ

Keywords
Τυχαία Θέματα