Ευεργετικές για την κοινωνία και τους νέους οι ιδιότητες του αθλητισμού, λέει ο Ομήρου

18:52 13/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε την Πέμπτη ότι «η νίκη είναι βέβαια ένας από τους στόχους κάθε αθλητή, όχι όμως ο μοναδικός» σημειώνοντας ότι «πάνω από όλα πρέπει να είναι η συμμετοχή και η άθληση, γιατί πιστεύω ακράδαντα στις ευεργετικές, για την κοινωνία και τους νέους, ιδιότητες του αθλητισμού».

Σε χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης

των 9ων Παγκόσμιων Αγώνων Σκοποβολής «ΦΙΤΑΣΚ Κόμπακ Σπόρτιγκ 2012» στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Λευκωσίας, ο κ. Ομήρου είπε ότι «η ενασχόληση με τη σκοποβολή και τον αθλητισμό, γενικότερα, ως υγιής και δημιουργική απασχόληση, μπορεί να λειτουργήσει ως όπλο και εργαλείο για την ανάπτυξη κοινωνικών και ψυχολογικών αντιστάσεων ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών και άλλων εξαρτήσεων».

Πρόσθεσε ότι η σκοποβολή και ο αθλητισμός μπορεί να λειτουργήσουν ως όπλα «ενάντια στην εγκληματικότητα, στον ρατσισμό, στην αποξένωση και γενικότερα στην κρίση θεσμών, αξιών και σχέσεων που μαστίζει σήμερα την κοινωνία μας».

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «ο αθλητισμός μπορεί να αξιοποιηθεί για τη βελτίωση και τη συντήρηση της υγείας των πολιτών και την προσφορά ενός υγιούς τρόπου εκτόνωσης και διοχέτευσης της ασυγκράτητης ενέργειας των νέων».

Ανέφερε, περαιτέρω, ότι «ο αθλητισμός, με τις υπέρτατες αξίες που πρεσβεύει, αποτελεί ένα από τα πλέον ισχυρά και αποτελεσματικά αντίδοτα κατά της νεανικής παραβατικότητας και κάθε αντικοινωνικής συμπεριφοράς».

Ο κ. Ομήρου είπε πως «το άτομο που αθλείται, που έχει συνειδητοποιήσει το βαθύτερο νόημα του αθλητισμού, οδηγείται μέσω του αθλητισμού στη διαμόρφωση μιας ουσιαστικής ζωής, μιας ζωής με αληθινές αξίες και οράματα, γιατί ο αθλητισμός, από τα βάθη της ιστορίας, ταυτίστηκε με τα πιο ευγενικά ιδεώδη».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «η περαιτέρω προώθηση του αθλητισμού και η αξιοποίησή του για σωστή ανάπτυξη των παιδιών, των αυριανών πολιτών, αποτελεί αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα και βασική  προϋπόθεση για να έχει μέλλον η κοινωνία και ο τόπος μας».

«Γι’ αυτό κι εμείς, ως εκπρόσωποι του κυπριακού λαού, τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ της περαιτέρω προώθησής του και αντιμετωπίζουμε θετικά κάθε νομοσχέδιο το οποίο αποσκοπεί στην προώθηση του αθλητισμού και των ολυμπιακών ιδεωδών», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Συνέχισε λέγοντας ότι «αν και βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, τα λόγια του αρχαίου νομοθέτη της Αθήνας του Σόλωνα, εξακολουθούν να έχουν μια μοναδική βαρύτητα που προσδιορίζει τους στόχους και ταυτόχρονα τη στρατηγική του μέλλοντος για τον αθλητισμό.

Ο αρχαίος νομοθέτης Σόλωνας, έγραψε, λοιπόν ότι  «αναγκάζουμε τους πολίτες να ασκούν το σώμα τους, όχι μόνο για τους αγώνες, για να μπορούν να κερδίζουν τα βραβεία -γιατί μόνο λίγοι από αυτούς φτάνουν ως αυτά- αλλά γιατί περιμένουμε πολύ μεγαλύτερη ωφέλεια για την πόλη και για αυτούς τους ίδιους», είπε ο κ. Ομήρου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, ως εκπρόσωπος της Κυπριακής Πολιτείας στην εκδήλωση, καλωσόρισε στην Κύπρο «όλους τους ξένους αθλητές και αθλήτριες, καθώς και τ

Keywords
Τυχαία Θέματα