Ιστορική πρώτη επίσκεψη Αιγύπτιου Προέδρου στις Βρυξέλλες

18:02 13/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες μετά την εκλογή του πραγματοποίησε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αιγύπτιου Προέδρου στις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος

του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την πρόθεση της ΕΕ να συνεργαστεί στενά με την Αίγυπτο στο δρόμο για εκδημοκρατισμό και καλωσόρισε θερμά τον κ. Μόρσι, τον «πρώτο Αιγύπτιο Πρόεδρο που εξελέγη με δημοκρατικές διαδικασίες».

Ο κ. Ρομπέι ανέφερε ότι η ΕΕ και η Αίγυπτος έχουν ισχυρούς οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς. Σημείωσε ότι η ΕΕ είναι ο πρώτος
οικονομικός εταίρος και η πρώτη πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων στην Αίγυπτο.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος έγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος ανέφερε ότι η ΕΕ διαθέτει 449 εκατ. ευρώ στην Αίγυπτο για τα έτη 2011-2013 προκειμένου να στηρίξει διάφορους τομείς στην χώρα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι φέτος, η ΕΕ θα καταβάλει 130 εκατ. για έργα που σχετίζονται με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την απασχολησιμότητα των νέων, καθώς και την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση.

Ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της ΕΕ να προσφέρει μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 500 εκ. ευρώ με την προϋπόθεση ότι η συμφωνία που είναι στα σκαριά μεταξύ Αιγύπτου και ΔΝΤ υλοποιηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα