Ετοιμότητα για συμβιβασμό στο ΠΔΠ εκφράζουν Ολάντ-Σουλτς

15:48 5/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ετοιμότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επιτευχθεί συμβιβασμός στο ακανθώδες θέμα του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Μάρτιν Σουλτς, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτός ο συμβιβασμός δεν θα γίνει ‘όσο – όσο’.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής διάσκεψης Τύπου με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, μετά από συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια του ΕΚ, στο Στρασβούργο, ο κ. Σουλτς υπενθύμισε ότι κάθε ευρώ που δαπανάται για το ΠΔΠ σημαίνει

επένδυση τριών ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα.

Δεν είναι δυνατό, είπε, το ποσό που διατίθεται για τον προϋπολογισμό του 2020 να είναι το ίδιο με το ποσό που ήταν διαθέσιμο το 2005. Δήλωσε έτοιμος για συμβιβασμό, αν αυτός ο συμβιβασμός, όπως είπε, ανταποκρίνεται στις ανάγκες του αιώνα μας. Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη να αλλάξει σταδιακά το σύστημα των ιδίων πόρων.

Την έντονη επιδίωξή του για επιτευχθεί συμβιβασμός και να συμφωνηθεί ένας προϋπολογισμός που θα υποστηρίζει την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη, εξέφρασε από την πλευρά του και ο Γάλλος Πρόεδρος.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θεωρεί ότι γίνει κατορθωτό να γεφυρωθούν οι διαφορές του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ο κ. Ολάντ απάντησε ότι δεν θεωρεί ότι οι διαφορές που έχει με την κ. Μέρκελ θα είναι οι πιο δύσκολες να υπερπηδηθούν. Γαλλία και Γερμανία έχουν γνώση του ρόλου που διαδραματίζουν στην Ευρώπη, είπε, κάτι που κανένας δεν αρνείται.

Οι δύο άνδρες έκαναν επίσης λόγο για ευελιξία του ΠΔΠ όσον αφορά στη διαφοροποίηση των ποσών που θα δαπανηθούν στους διάφορους τομείς αναλόγως με τις ανάγκες. Στοιχείο, το οποίο ο κ. Σουλτς χαρακτήρισε «κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας.

Τέλος, υπενθύμισε ότι η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που μίλησε για την ανάγκη να υπάρχει ένας συνδυασμός δημοσιονομικής πειθαρχίας και επένδυσης στην μάχη εναντίον φαινομένων όπως η ανεργία στους νέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα