Ετοιμότητα ΕΕ για προετοιμασία κοινού ερευνητικού προγράμματος για την Ευρω-Μεσογειακή περιοχή

19:47 20/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι Υπουργοί Ερευνας της ΕΕ επιβεβαίωσαν σήμερα τη δέσμευσή τους για την προώθηση της Ευρω-Μεσογειακής-Συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας καθώς και την ετοιμότητα των χωρών τους να συμμετάσχουν στην προετοιμασία ενός κοινού ερευνητικού προγράμματος για την Ευρω-Μεσογειακή περιοχή, με βάση το άρθρο 185 της Συνθήκης.

Οι Υπουργοί που έλαβαν μέρος στο Ατυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας που πραγματοποιήθηκε

στη Λευκωσία εξέφρασαν την προθυμία να εργαστούν για απλοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων με στόχο τη μείωση του διοικητικού φόρτου και διευκόλυνση της πρόσβασης στους συμμετέχοντες.

Η συνάντηση φιλοξενήθηκε από τον Υπουργό Υγείας Σταύρο Μαλά, ο οποίος έχει την ευθύνη για το χαρτοφυλάκιο της έρευνας κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, με τη συμμετοχή της , Επιτρόπου για την Έρευνα, την Καινοτομία και τις Επιστήμες, Maire Geoghegan-Quinnκαθώς και των Υπουργών Έρευνας από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τις Χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (EFTA).

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την προώθηση της Ευρω-Mεσογειακής Συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, επαναλαμβάνοντας τη βούλησή τους να εργαστούν με συνέπεια προς την κατεύθυνση μιας ανανεωμένης εταιρικής σχέσης, με βάση τις αρχές της συνιδιοκτησίας, του αμοιβαίου συμφέροντος και της κοινής ωφέλειας

Στη σημερινή Άτυπη Σύνοδό τους, οι Υπουργοί υπογράμμισαν τη δέσμευση των χωρών τους να συμμετάσχουν στην προετοιμασία ενός κοινού ερευνητικού προγράμματος για την περιοχή, χρησιμοποιώντας το άρθρο 185 της Συνθήκης, που επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέρος και να χρηματοδοτήσει ερευνητικά προγράμματα που αναλαμβάνουν από κοινού διάφορα κράτη μέλη . Επίσης, υπήρξε ευρεία αποδοχή από τους Υπουργούς σχετικά με την επιλογή ερευνητικών πεδίων που είναι συναφή με τις κοινωνικές προκλήσεις που επηρεάζουν την περιοχή, δηλαδή την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια. Οι τομείς των Θαλάσσιων Ερευνών και των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, αναφέρθηκαν επίσης ως πιθανά πεδία για αυτή τη συνεργασία.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, ο κ. Μαλάς ανέφερε πως οι συζητήσεις που γίνονται στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας ειδικά για την έρευνα αφορούν μια από τις τρεις μεγαλύτερες δράσεις του κοινοτικού προϋπολογισμού αφού ο τομέας της έρευνας ο οποίος είναι η αιχμή του δόρατος της Ευρωπαϊκής πολιτικής για την ανάπτυξη και τη δημιουργία καινοτόμων δράσεων στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας που αποτελούν και το κυριότερο υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η νέα στρατηγική της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία, γνωστής ως Ορίζοντας 2020.

Σε σχέση με την Ευρωμεσογειακή σημείωσε πως μια Ευρωμεσογειακή διεθνής συνεργασίας έχει μια πρόσθετη αξία για την ΕΕ ειδικά τώρα που οι χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου βρίσκονται σε μια πολιτιστική, οικονομική και πολιτική αναστάτωση. Όπως ανέφερε η ΕΕ μπορεί μέσω αυτών των δράσεων να δημιουργεί συνθήκες συνεργασίας έτσι ώστε να μπορ

Keywords
Τυχαία Θέματα